Ping-pong între instanţele de judecată. Vameşa Lenuţa Tiron, arestată din nou
0Deşi fusese eliberată de Curtea de Apel Iaşi la doar trei zile după ce primise mandat de arestare preventivă, Lenuţa Tiron devine, din nou, cel de-al 18-lea vameş arestat în lotul „Albiţa II“. Magistraţii de la Tribunalul Vaslui au decis, astăzi, să o trimită iar în arest preventiv pentru 25 de zile, repetând sentinţa dată în şedinţa de pe 11 noiembrie 2013.
Decizia magistraţilor vasluieni este cu atât mai curioasă, cu cât judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au considerat, în sentinţa dată în data de 15 noiembrie, că nu sunt motive întemeiate ca Lenuţa Tiron să fie cercetată în stare de arest.
Practic, cazul a fost trimis spre rejudecare, după ce judecătorii de la Tribunalul Vaslui au decis ca şedinţa din 11 iunie să fie una secretă, atât spre disperarea inculpatei, cât şi a câtorva din avocaţii unora din cei 17 vameşi arestaţi care doreau să ia parte la şedinţa de judecată.
În pledoaria ei, apărătoarea Lenuţei Tiron a adus în discuţie acest aspect, dar a argumentat şi poziţia pe care o are faţă de cel de-al doilea cap de acuzare pe care procurorii DNA i l-au adus lucrătorului vamal, şi anume asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni. „Această a doua infracţiune de care este acuzată clienta mea a fost propusă în urma unor precizări pe care ea le-a făcut în timpul celei de-a doua declaraţie, dar fără a exista vreo probă materială. Nu se poate ca, după patru zile de arest, să fie eliberaă şi iar închisă. Ar fi o situaţie penibilă atât pentru clienta mea, cât şi pentru opinia publică. Clienta mea a fost ameninţată cu schimbarea măsurii preventive după ce a dat cea de-a doua declaraţie şi iată că procurorul de caz s-a ţinut de cuvânt“, a spus avocata.
Vameşa lenuţa Tiron devine, astfel, pentru a doua oară cea de-a 18-a „victimă“ a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Ea a fost printre puţinii vameşi cercetaţi în stare de libertate, având interdicţie de a nu părăsi ţara, însă anchetatorii au decis să schimbe măsura preventivă, după ce aceasta şi-a schimbat declaraţiile. Astfel, în seara zilei de 11 noiembrie, vameşa a fost adusă în faţa judecătorilor de la Tribunalul Vaslui unde s-a cerut arestarea ei preventivă, măsură admisă de magistraţi.
Iniţial, Tiron le-a spus anchetatorilor că şpaga este o cutumă în vamă, că zilnic se colectau sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, iar la sfârşitul zilei banii adunaţi erau împărţiţi în mod echitabil între lucrătorii vamali. Acest aspect a fost confirmat şi de Magda Coşniţă, o altă vameşă cercetată în stare de libertate.
Cum era de aşteptat, avocata Lenuţei Tiron a făcut recurs şi urmează ca soarta ei să fie decisă de Curtea de Apel Iaşi.
Citeşte şi:
Numele celor 17 vameşi reţinuţi. Toţi au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile