Mii de vasluieni au ieşit în stradă pentru a sărbători Ziua Naţională. Organizatorii au împărţit ceai cald, colaci şi fasole cu cârnaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua României sărbătorită la Vaslui FOTO Adevărul
Ziua României sărbătorită la Vaslui FOTO Adevărul

Peste 2.000 de vasluieni au ieşit în Piaţa Civică a municipiului reşedinţă de judeţ pentru a sărbători Ziua Naţională. Ceremonialul religios a fost oficiat în acest an de episcopul Huşilor, PS Ignatie, care a ţinut un discurs emoţionant.

Chiar dacă nu au avut parte de o paradă spectaculoasă, aşa cum s-a organizat în anii trecuţi, vasluienii s-au bucurat de momentele emoţionante.

La parada militară au defiliat câteva zeci de cadre militare şi angajaţi din cadrul structurilor MAPN, MAI, Penitenciarul Vaslui şi Poliţia Locală. La ceremonia ce a avut loc în Piaţa Civică a municipiului reşedinţă de judeţ au fost prezenţi politicieni, şefii judeţului, ai Prefecturii şi Primăriei Vaslui, care au susţinut discursuri prin care au îndemnat la unitate şi dragoste de ţară. 

”În contextul apropierii clipei în care se vor aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei şi a Bucovinei cu România, de Ziua noastră Naţională vă îndemn să privim în urmă, pentru a-i omagia pe martirii neamului nostru, cei care au realizat Marea Unire şi pe toţi aceia care şi-au dat viaţa pentru idealul unirii şi libertăţii, pe care l-au apărat chiar cu preţul vieţii. Trebuie să ne amintim că am rămas pe aceste meleaguri pentru că, indiferent cât de mari au fost loviturile primite, am găsit de fiecare dată puterea să ne ridicăm şi să mergem mai departe.
Este de ajuns să-l evocăm pe generalul Ioan Răşcanu, fost primar, deputat şi prefect al Vasluiului, care s-a aflat în fruntea infanteriştilor români în Primul Război Mondial, ca să ne dăm seama că strămoşii noştri au murit cu credinţa că jertfa lor nu a fost în zadar. Astăzi, mândri de a ne fi născut pe aceste meleaguri, uniţi de aceleaşi sentimente şi idealuri cu cei ce au înfăptuit Marea Unire, ne simţim datori să păstrăm moştenirea ce ne-a fost lăsată şi să o transmitem mai departe generaţiilor viitoare”, a transmis prefectul judeţului Eduard Popica.

Atât reprezentanţii instituţiilor publice, cât şi cele ale partidelor politice, asociaţii ale veteranilor de război şi ale revoluţionarilor au depus coroane de flori la statuia lui Ştefan cel Mare. Reprezentanţii Primăriei Vaslui au împărţit colaci şi ceai cald participanţilor.

Un discurs emoţionant a susţinut şi Episcopul Ignatie, care a evocat importanţa zilei de 1 Decembrie.

” Acest moment din istoria poporului român, Unirea tuturor principatelor române, este un mare dar de la Dumnezeu şi unicul eveniment din istoria ţării noastre, care este produsul exclusiv al proniei cereşti. Sigur că nu intenţionez să vă ţin o lecţie de istorie, însă aş vrea să mă opresc asupra unui amănunt care cred că este îndeajuns subliniat de către cei care sunt mult mai competenţi decât mine. 1 decembrie 1918, pe lângă faptul că este simbolul unităţii noastre naţionale de neam şi de credinţă, este cel care reprezintă însumarea a mai multor evenimente. Noi poate credem că sărbătorim la 1 decembrie doar unirea Transilvaniei, cu ţara mama. Însă, în binecuvântatul an 1918, noi mai sărbătorim şi unirea celorlalte provincii străbune cu ţara mama. În 27 martie s-a unit Basarabia cu ţara mamă, în 28 noiembrie a venit rândul Bucovinei, ca pe 1 decembrie 1918 să fie alipită Transilvania. Prin urmare, la 1 decembrie sărbătorim această unirea a tuturor principatelor române istorice, a transmis episcopul Huşilor.

Manifestările de 1 Decembrie continuă la Vaslui, cu un spectacol folcloric care se desfăşoara la Casa de Cultură ”Constantin Tănase”.

1 Decembrie, la Bârlad

La Bârlad, manifestările dedicate Zilei Naţionale au debutat încă de la ora 8, cu un spectacol cu muzică de fanfară, susţinut de Fanfara Bârlădeanca. Oficialităţile au depus de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, din apropierea Primăriei Municipiului Bârlad.

Cel mai aşteptat moment al zilei pentru bârlădeni a fost fasolea cu cârnaţi oferită de municipalitate participanţilor la spectacolul ”Nu uita că eşti român!”. La Bârlad, a devenit o tradiţie ca în fiecare an de 1 Decembrie municipalitatea să sărbătorească astfel  Ziua Naţională. Peste 500 de porţii de fasole le-au fost oferite şi în acest an bârlădenilor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite