Mafia retrocedărilor ilegale din vârful Prefecturii Vaslui. Doi foşti subprefecţi condamnaţi: unul la închisoare, celălalt obligat să muncească la Spitalul Socola

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Marian (foto stânga) şi Vasile Cătălin Cupşan (foto dreapta)
Sergiu Marian (foto stânga) şi Vasile Cătălin Cupşan (foto dreapta)

Doi foşti subprefecţi de Vaslui, Sergiu Marian şi Vasile Cătălin Cupşan au fost condamnaţi ieri de Tribunalul Vaslui pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că au retrocedat ilegal zeci de hectare de teren. Sergiu Marian se află la a treia condamnare, pentru acelaşi gen de fapte, toate săvârşite în timpul mandatului de trei ani, cât a deţinut funcţia de subprefect al judeţului Vaslui.

 Judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus luni, 21 septembrie, condamnarea la cinci ani de închisoare a fostului subprefect Sergiu Marian şi la doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare, sub supraveghere, a lui Vasile Cătălun Cupşan, Acestuia din urmă, judecătorii i-au interzis dreptul de a mai ocupa o funcţie publică timp de trei ani. Cupşan va trebui să respecte un program strict impus de Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi (având în vedere că locuieşte în judeţul Iaşi). 

Astfel, este obligat să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă şi să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Iaşi. ÎN plus fostul subprefect Cupşan a fost obligat de judecători să presteze două ore de muncă neremunerată, timp de 91 de zile (în intervalul unui an) la Spitalul de Psihiatrie Socola şi la Biblioteca Universităţii Gheorghe Asachi Iaşi.

În acelaşi dosar, judecătorii au dispus condamnarea la trei ani şi zece zile închisoare cu executare a unui funcţionar din cadrul Prefecturii Vaslui, Gabriela Luca, subalterna foştilor subprefecţi.  Având la activ o condamnare (în alt dosar în care a fost inculpată alături de Sergiu Marian), fostei membre a Comisiei Judeţene de Fond Funciar, cea care spun procurorii anticorupţie, se ocupa de punerea în practică a ordinelor date de subprefecţi, i-a fost revocat beneficiul suspendării condiţionate a pedepsei anterioare.

Fratele fostului subprefect Sergiu Marian, Vasile Marian, cel care a achitat Agenţiei Domeniului Statului întreg prejudiciu, în timpul procesului, a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare. Societatea acestuia, SC Comcerial Marian SRL, a fost condamnată la o amendă penală în cuantum de 23.000 lei şi interzicerea de a participa la procedurile privind achiziţiile publice pe o durată de doi ani. Sentinţa pronunţată ieri de Tribunalul Vaslui, poate fi contestată de inculpaţi şi procurori în termen de zece zile de la comunicare.

Mafia retrocedărilor ilegale

Ancheta procurorilor DNA, în acest caz a scos la iveală faptul că Sergiu Marian , în calitate de subprefect al judeţului Vaslui şi de vicepreşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui, a iniţiat şi a efectuat procedurile de radiere a celor două persoane, fără ştirea sau acordul lor, din lista pentru despăgubiri şi înscrierea lor într-o altă listă care presupunea atribuirea unor terenuri situate pe raza comunei Fălciu, judeţul Vaslui.
În urma demersurilor sale, subprefectul  a facilitat fratelui său, Marian Vasile-Marius, achiziţia terenurilor în cauză la preţuri derizorii. Totul a fost posibil cu sprijinul celuilalt subprefect de Vaslui, Vasile Cătălin Cupşan, care era şi secretar al Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui şi de Luca Gabriela, membru al Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui
Marian Sergiu şi Cupşan Cătălin-Vasile, în calitate de vicepreşedinte, respectiv secretar al comisiei judeţene de fond funciar Vaslui, au aprobat şi i-au determinat pe ceilalţi membri ai comisiei să aprobe propunerile făcute de comisiile de fond funciar Bogdana şi Alexandru Vlahuţă, astfel încât cele două persoane care formulaseră cereri de restituire să fie radiate de pe lista de despăgubiri şi să fie înscrise pe lista ce presupunea atribuirea de teren în comuna Fălciu, din rezerva Agenţiei Domeniilor Statului.


Foto: Vasile Cătălin Cupşan

vasile catalin cupsan

Această operaţiune avea ca scop creşterea valorii de  piaţă a terenurilor în cauză fiind efectuată cu încălcarea mai multor prevederi legale in materia reconstituirii drepturilor de proprietate. După emiterea titlurilor de proprietate asupra terenurilor situate pe raza comunei Fălciu pe numele celor două persoane îndrituite la restituire (moştenitoare), fratele subprefectului a ridicat personal de la sediul Primăriei Fălciu titluri de proprietate eliberate (în chiar ziua emiterii lor) după care a luat legătura cu cele două moştenitoare, condiţionându-le remiterea titlurilor de vânzarea întregii suprafeţe de 80 de hectare contra sumei de câte 80.000 lei. Fiind persoane în vârstă şi fără speranţa unor despăgubiri în perioada imediat următoare de la statul roman, cele două moştenitoare au acceptat propunerea şi au încheiat contracte de vânzare-cumpărare (una dintre ele în aceeaşi zi cu emiterea titlului de proprietate).

În instanţă s-au prezentat ca duşmani

Audiaţi în calitate de inculpaţi, unul în stare de arest, iar celălalt în stare de libertate, foştii subprefecţi de Vaslui, Sergiu Marian şi Vasile Cătălin Cupşan au declarat judecătorilor că nu recunosc acuzaţaiile ce li se aduc. Pentru a demonstra că nu aveau cum să fie aliaţi în comiterea vreounei infracţiuni, cei doi foşti subprefecţi de Vaslui, Vasile Cătălin Cupşan şi Sergiu Marian, au invocat în faţa judecătorilor că nu se suportau deloc când erau colegi în conducerea Prefecturii Vaslui. Mai mult Cupşan s-a plâns judecătorilor că Sergiu Marian l-ar fi "săpat”.  Cupşan s-a plâns judecătorilor de faptul că în perioada în care a format echipă cu Sergiu Marian la Prefectura Vaslui se afla în relaţii proaste cu acesta. Motivul invocat de Cupşan este de-a dreptul hilar, cum că Marian l-ar fi sabotat pentru că el nu ar fi fost înregimentat politic, deşi este de notorietate că a fost susţinut de PSD.
 
La rândul său, Sergiu Marian a declarat judecătorilor că niciodată nu a cerut nimănui să intervină pentru restituirea celor 80 de hectare de teren, care au ajuns ulterior în posesia fratelui său. Marian a invocat că în Comisia Judeţean de Fond Funciar avea calitatea de vicepreşedinte, coordonând şedinţele când lipsea prefectul. Fostul subprefect a afirmat că membrii comisiei votau ordinea de zi aşa cum era prezentată de comisia tehnică, pentru că aceştia nu aveau timp să studieze documentele din dosare, care erau de ordinul sutelor.

Condamnare după condamnare

arestare subprefect vaslui

Sergiu Marian (foto sus) se află în prezent în închisoare, unde ispăşeşte o pedeapsă de patru ani pentru retrocedarea ilegală a terenurilor de la societatea Vidişamp Huşi. Ajuns subprefect din partea Partidului Conservator, Sergiu Marian a fost trimis pentru prima dată în judecată, în 2009, la scurt timp după ce a fost schimbat din funcţie. În primul dosar a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. Ulterior şi în al doilea dosar, judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus o nouă condamnare cu suspendare, însă Curtea de Apel Iaşi a admis apelul procurorilor DNA şi a majorat pedeapsa la patru ani, în regim de detenţie. 
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite