Cum a reuşit un fost ofiţer să păcălească judecătorii că „s-a îndreptat“. Deţinutul „model“, rearestat pentru contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina ticsită cu ţigări de contrabandă a fost depistată de o patrulă de poliţie FOTO IPJ Vaslui
Maşina ticsită cu ţigări de contrabandă a fost depistată de o patrulă de poliţie FOTO IPJ Vaslui

Un fost ofiţer al Poliţiei de Frontieră Vaslui a fost arestat preventiv după ce a fost prins în trafic transportând mii de pachete de ţigări de contrabandă. Fostul poliţist fusese eliberat din închisoare, cu mult înainte de termen, după ce convinsese judecătorii că „s-a îndreptat“.

Lucian Andriuţă (37 de ani), fost ofiţer al Biroului Supraveghere-Control Trecere de Frontieră, din cadrul Poliţiei de Frontieră Vaslui, a fost prins în flagrant un echipaj de poliţie în timp ce încerca să tranzacţioneze o cantitate importantă de ţigări unui bărbat din judeţul Buzău. 

Poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Rurală Bârlad efectuau activităţi de patrulare în zonă şi au observat autoturismele suspecte în apropierea unui local din apropierea drumul european DE581, pe raza localităţii Tutova, judeţul Vaslui.

În maşina fostului poliţist de frontieră poliţiştii au depistat mai multe colete cu ţigări de contrabandă (în total 7.500 pachete), precum şi suma de 50.000 de lei, cel mai probabil, contravaloarea ţigaretelor ce urmau a fi preluate de buzoian.

Poliţiştii au confiscat ţigările, suma de 50.000 lei, precum şi două autoturisme folosite în derularea activităţii infrarcţionale. Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi şi prezentaţi Judecătoriei Bârlad cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a dispus măsura arestării doar în cazul fostului poliţist. Faţă de celălalt inculpat a fost luată măsura controlului judiciar.

Lucian Andriuţă este un client mai vechi al poliţiltilor şi procurorilor. Acesta a demisionat din sistem în 2011, după ce a fost depistat în Vama Albiţa cu ţigări de contrabandă ascunse în autoturism. Forţat de superiori să demisioneze, poliţistul şi-a continuat activitatea de contrabandă, din care obţinea sume uriaşe de bani.

De 7 ori învoit din penitenciar în doi ani

În toamna anului 2011, Andriuţă a fost prins în flagrant în apropierea unei benzinării în timp ce acţiona ca antemergător pentru un transport ilegal de ţigări. Ancheta procurorilor DIICOT de atunci avea să scoată la lumină o amplă reţea de traficanţi din care făceau parte şi alţi poliţişti de frontieră. Aceştia acţionau pe frontiera verde, introducând în ţară cantităţi uriaşe de ţigări. Poliţiştii asigurau protecţie contrabandiştilor, îi ajutau la trecerea ţigărilor peste Prut şi aveau şi rol de antemergător unele situaţii. 4 ani de închisoare cu executare a primit atunci fostul ofiţer. Condamnat definitiv în 2014, fostul ofiţer a fost eliberat după doar doi ani, convingând judecătorii să-l elibereze condiţionat graţie comportamentului ”model” avut în perioada detenţiei.

”Faptul că persoana condamnată a fost recompensată de 17 ori (de 4 ori cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru 1 zi, de 3 ori cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru 3, 4 şi respectiv 5 zile, iar de 10 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită) , fără a fi sancţionată, dovedeşte instanţei că a înţeles scopul pedepsei aplicate, existând convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi că poate fi redată societăţii. Pentru a acorda liberarea condiţionată, instanţa trebuie să aibă convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate”, au motivat magistraţii  Judecătoriei Vaslui hotărârea prin care au dispus în noiembrie 2016 liberarea fostului ofiţer de frontieră.

În caracterizarea realizată de angajaţii Penitenciarului Vaslui se menţiona că pe parcursul executării pedepsei deţinutul Andriuţp a avut o evoluţie comportamental-atitudinală constant pozitivă, adaptându-se fără dificultate la cerinţele impuse de mediul carceral, normele specifice regimului de detenţie în care a fost repartizat. A fost non-conflictual, relaţionând adecvat, atât cu personalul unităţii cât şi cu deţinuţii, fiind orientat pe menţinerea echilibrului său psihosocial.

 ”A participat la activităţile productive şi gospodăreşti (deservire), iar în urma muncii prestate a obţinut 106,99 zile considerate câştig. A participat la 56 activităţi şi programe de educaţie recomandate, obţinând rezultate bune şi foarte bune. În domeniul asistenţei psihologice nu au fost identificate riscuri de incidenţă psihologică reactive drept pentru care nu a necesitat asistenţă psihologică specifică. Prin disponibilitatea sa crescută şi implicarea participativă în toate activităţile şi programele recomandate şi-a dezvoltat şi valorificat resursele sale interioare, conştientizând totodată restructurarea unor instanţe psihice S-a reţinut că nu necesită asistenţă socială după liberare în contextul suportului familial constant şi al experienţei educaţionale”, s-a invocat în caracterizarea ce a stat la baza eliberării condiţionate a fostului poliţist de frontieră.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite