Cum acţionează infractorii la Vaslui: tâlharii preferă zonele centrale, hoţii periferiile
0
Statististicile poliţiştilor vasluieni arată că în ultimii ani, s-a schimbat nu doar modul în care acţionează infractorii, ci şi zonele în care aceştia atacă.
În municipiul Vaslui, pentru patrulele de jandarmi şi poliţiştii de la Ordine Publică, zonele de risc ale oraşului sunt considerate cartierele periferice: zona Gării, zona spitalului sau cartierele fosetelor cămine muncitoreşti, locuri unde frecvenţa scandalurilor, a infracţiunilor cu violenţă este mult mai ridicată. Scandalagii, spun poliţiştii, au rămas consecvenţi în zonele periferice ale oraşului, la fel şi hoţii. Mai puţin hoţii de buzunare care acţionează de regulă în zonele aglomerate ale oraşului, în cele două pieţe ale oraşului, în staţiile de autobuz sau în parcuri.
Preferatele hoţilor vasluieni rămân locuinţele aflate în construcţii situate la ieşirile din oraş. Mizând pe faptul că nu sunt locuite, nu au pază sau sisteme de supraveghere, hoţii acţionează furând tot ceea ce pot valorifica cu uşurinţă: scule, materiale de construcţii, aparate electrocasnice etc.
În cazul tâlhăriilor, în mod paradoxal, cele mai frecvente cazuri s-au înregistrat în zonele centrale ale oraşului, "la strada mare". Aproximativ jumătate dintre tâlhării sunt reprezentate de smulgerile de obiecte (telefon mobil, poşete, bijuterii) .
Cum acţionează tâlharii, la oraş
Cea mai frecventă modalitate de însuşire a bunurilor a fost prin smulgerea acestora, fie a telefoanelor mobile sau a lănţişoarelor de la gâtul victimelor, fie a poşetelor, genţilor, sacoşelor sau a banilor din mâinile proprietarilor.
Din analiza situaţiei operative a rezultat o creşterea a acestui gen de fapte în perioada sezonului cald (lunile mai – septembrie), explicaţia fiind că ţinuta lejeră de vară permite expunerea bijuteriilor şi a telefoanelor mobile, suscitând interesul tâlharilor şi facilitând smulgerea acestora.
Cel mai frecvent, suspecţii acţionează rapid, venind în fugă din spatele victimei sau apropiindu-se din sens opus şi smulgând obiectul vizat. Întrucât faptele sunt comise în spaţii deschise, suspecţi au posibilitatea de a se îndepărta cu uşurinţă de victimă, pierzându-se în mulţime sau dispărând pe străduţe lăturalnice, înainte ca victima să poată reacţiona.
Cele mai multe smulgeri au fost comise de un singur suspect sau în complicitate cu una sau două persoane. Cel mai adesea, victimele tâlhăriilor comise prin smulgere au fost femei, ele având la vedere bunurile vizate de obicei de suspecţi (bijuterii, telefoane mobile, poşete). De obicei, acestea nu sunt rănite sau rănile suferite sunt superficiale.
Femeile, victimele preferate de tâlhari
"În funcţie de modul de comitere, s-a putut observa o corelaţie între sexul victimei şi modalitatea prin care s-a comis tâlhăria. Astfel, femeile au fost cel mai frecvent deposedate prin smulgere de telefonul mobil, lănţişoare sau genţi. Cele mai riscante atitudini sunt etalarea lănţişoarelor şi a altor bijuterii, neatenţia la cei din jur, parcurgerea zonelor neiluminate fără însoţitor. De asemenea, un alt factor de risc este reţinerea în a solicita ajutor atunci simţim că suntem urmăriţi sau persistenţa de a urma traseul către casă în cazul în care ne dăm seama că suntem urmăriţi. În aceste situaţii este mai bine să solicităm ajutor, să urcăm într-un mijloc de transport sau să ne îndreptăm către un loc public mai aglomerat.", a precizat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.
În 2014, în judeţul Vaslui, s-au înregistrat 126 de tâlhării, 80 dintre acestea fiind comise la oraş.
Mai puteţi citi: