Tortul-arici, o reţetă cu care să-ţi impresionezi musafirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prepară un desert apetisant, care va uimi musafirii prin inventivitate şi gust, după o reţetă a celebrei Sanda Marin. Atât adulţii, cât şi copiii vor fi cuceriţi de acest tort.

Aluatul: 350 g alune, 350 g zahăr pudră, 10 albuşuri, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă rom.

Crema: 300 g zahăr, 150 g alune, 150 ml apă, 8 gălbenuşi, 400 g unt, 1 dl rom, 300 g migdale.

Mod de preparare:

Se prăjesc 350 g alune, se curăţă de coajă frecându-le în palme sau cu un şervet gros, se dau prin maşină şi se amestecă cu 350 g zahăr pudră. Se bat spumă 10 albuşuri, se amestecă apoi cu alunele şi zahărul, la care se adaugă o linguriţă de făină şi o linguriţă de rom.

Se unge cu unt o tavă dreptunghiulară destul de mare (cam 35 cm pe 45 cm), se tapetează pe fund cu hârtie, se toarnă compoziţia şi se coace la foc potrivit. Când e gata, după ce s-a răcorit, se scoate blatul din tavă şi, ca să iasă uşor de pe hârtie, se umezeşte aceasta pe dos cu puţină apă. Apoi, se taie în patru, astfel ca să avem 4 foi de mărime egală, care se vor aşeza una peste alta, între ele punându-se crema.

Crema pentru tort se face astfel: se pun într-o tigaie 150 g de zahăr, când zahărul începe să se topească se adaugă 150 g alune şi se amestecă mereu, până când alunele s-au învelit în zahăr fără ca acesta să se ardă prea tare. Când alunele sunt gata, se răstoarnă pe o placă de marmură sau pe masa de aluat unsă bine cu ulei.
După ce s-au răcorit, se pisează mărunt fie în piuliţă, fie cu sucitorul, pe masa de aluat. Separat se pun să fiarbă 150 g zahăr cu tot atâta apă.

Se face un sirop destul de legat, în care se pun pe rând 8 gălbenuşuri, se amestecă câtva timp pe foc, pe baie de apă, până se îngroaşă compoziţia. După ce s-a răcorit, se adaugă 400 g de unt făcut spumă, 1 dl de rom şi alunele măcinate.

Se pune cremă între foile de tort, apoi se îmbracă tortul cu cremă atât pe deasupra, cât şi pe părţile laterale. Se curăţă 300 g migdale, se taie fin în lung, se usucă la cuptor şi se înţeapă cu ele tortul cât mai des, pe toate părţile, ca să semene cu un arici. Se pot folosi şi ale elemente care să dea tortului înfăţişarea de arici.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite