Tentaculele mafiei ţigăneşti cu facturi fictive au ajuns până la DGRFP Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu FOTO Corina Macavei
Primarul din Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu FOTO Corina Macavei

Firma familiei primarului de la Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu, cunoscut pentru prosperitatea sa în zonă în urma afacerilor cu material lemnos şi construcţii, a fost luată la puricat de oamenii legii încă din 2013. Până în 2009 când a devenit primar, Trans Exfor a figurat pe numele lui Rafael Dunărinţu, iar apoi administratorul firmei a devenit Nicolae Semen, cumnatul primarul (soţul sorei sale).

Pe vremea când la cârma Finanţelor Publice Mehedinţi se afla Violeta Crăciun, anchetată într-un dosar de evaziune fiscală de 2,2 milioane de euro, firma familiei Dunărinţu a primit o rambursare de TVA în valoare de aproximativ 200 000  de lei. Neregulile au ieşit la iveală în luna noiembrie 2013, în urma unui amplu control al Finanţelor Publice Mehedinţi, când la conducerea instituţiei a revenit Cosmin Durac. Inspectorii fiscali aveau informaţii că firma Trans Exfor derulase operaţiuni economice fictive cu firmele ţiganilor din Strehaia. După metoda devenită deja clasică, pentru a nu plăti impozitele cuvenite la stat, se introduc în contabilitatea firmei facturi fictive emise de fimele fantomă deţinute de ţiganii din Strehaia.

Şi suspiciunile acestora s-au adeverit. La reverificarea dosarului de rambursare s-a constatat că această operaţiune  a fost nelegală, prejudiciul adus bugetului de stat fiind mult mai mare, în cuantum de 600.000 de lei întrucât se încasese şi impozit pe profit, adică aproximativ valoarea unui bolid pe care l-a achiziţionat, respectiv un Porsche Panamera.

Inspectorii care au acordat rambursarea au fost trimişi în faţa comisiei de disciplină. Numai că această comisie de disciplină de la nivelul DGRFP Craiova, condusă de directorul general Silviu Mircea Pârvuleţu, a clasat cazul, considerând că inspectorii care au acordat rambursarea au procedat legal.

În mod suspect, comisia de disciplină prezidată de Constantina Gurănoiu nu a luat în calcul că firma Trans Exfor a derulat operaţiuni economice fictive cu firmele ţiganilor din Strehaia şi, mai grav, în momentul în care s-a efectuat controlul la firma din Baia de Aramă, aşa cum se procedează în momentul aprobării unei rambursări de TVA, contabilitatea era ridicată de ofiţerii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi. Cu alte cuvinte, inspectorii care au acordat rambursarea aveau nevoie de documentele originale, în caz contrar rambursarea fiind imposibil de acordat în mod legal.

Ce spune DGRFP Craiova

De cealaltă parte, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova explică motivul pentru care comisia de disciplină nu a reţinut nicio abatere disciplinară în sarcina funcţionarilor publici care au făcut obiectul sesizării conducerii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi. DGRFP Craiova spune că această comisie de disciplină nu a fost sesizată cu privire la desfăşurarea inspecţiei fiscale iniţiale, respectiv la acordarea rambursării şi ca atare nu s-a pronunţat asupra legalităţii acesteia:

“În baza art. 105, indice 1, alin 2 din Codul de procedură fiscală, conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi a emis o decizie de reverificare a SC Trans Exfor SRL, care a avut în vedere elemente suplimentare constând în identificarea de către comisarii Gărzii Financiare Mehedinţi a unor facturi de aprovizionare care nu au la bază operaţiuni reale.
Potrivit art. 105, indice 1, alin 2 din Codul de procedură fiscală, prin reverificare se înţelege inspecţia fiscală ca urmare a apariţiei unor date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuării verificărilor, care influenţează rezultatele acestora.
Aceste aspecze au fost reţinute şi de Tribunalul Mehedinţi, care prin sentinţa nr. 2006 din 22.06. 2014 a respins acţiunea formulată de SC Trans Exfor SRL împotriva deciziei de reverificare şi de Curtea de Apel Craiova, care a respins recursul declarat împotriva acestei sentinţe.
Întrucât decizia de referificare, menţinută de cele două instanţe sus-menţionate, a avut în vedere elemente suplimentare care nu au fost cunoscute la momentul inspecţiei fiscale iniţiale, fiind identificate ulterior de către comisarii Gărzii Financiare Mehedinţi, comisia de disciplină nu a putut reţine vreo abatere disciplinară în sarcina funcţionarilor publici care au făcut obiectul sesizării”.

Dunărinţu, la al doilea mandat

Rafael Dunărinţiu este la al doilea mandat de primar al oraşului Baia de Aramă, ambele obţinute din partea Partidului Democrat Liberal. După alegerile locale din 2012, Dunărinţiu a schimbat însă macazul nesfiindu-se să-şi arate ataşamentul faţă de preşedintele PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, cel care acum este cercetat într-un dosar de corupţie.

Cumnatul primarului de la Baia de Aramă, Nicolae Semen, a fost adus astăzi la audieri într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu adus statului în valoare de 9 milioane de euro.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite