RAAN a prejudiciat bugetul de stat cu 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RAAN Turnu Severin FOTO Corina Macavei
RAAN Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, regie naţională de interes strategic aflată în insolvenţă din toamna anului trecut, a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 10 milioane de euro, după cum reiese din raportul de control al inspectorilor Finanţelor Publice Mehedinţi.

Timp de 10 ani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a fost catalogată ca mare contribuabil, ceea ce însemna că orice control la această regie se putea face doar de inspectorii fiscali de la Bucureşti. Numai că în tot acest interval de timp, Regia a fost lăsată în pace, neefectuându-se niciun control fiscal în documentele contabile, deşi sumele rulate au fost uriaşe, dată fiind activitatea principală, aceea de producere a apei grele şi a produselor conexe, respectiv producerea de energie electrică şi termică pentru folosinţa industrială şi casnică.

De la 1 ianuarie 2014 însă RAAN a fost preluat spre administrare de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mehedinţi şi imediat a fost demarat un amplu control la această regie. Şase luni a durat controlul în urma căruia inspectorii fiscali au descoperit un prejudiciu de 10 milioane de euro reprezentând sume suplimentare datorate bugetului general consolidat.

„ Începând  cu luna februarie, s-a desfăşurat la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare un control de fond, pe o perioadă de şase ani: 1.01.2008 – 31.12.2013, ocazie cu care a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro, pe surse, acesta fiind 14 milioane de lei – debit şi dobânzi la impozit pe profit, 25 de milioane de lei TVA plus dobânzi, iar 2,3 milioane la CAS-uri. Vom încerca recuperarea acestor sume, dar RAAN-ul este în insolvenţă. Noi ne-am înscris şi la masa credală, iniţial, cu o sumă de 107 milioane de lei, ne mai înscriem şi cu cei 41 de milioane de lei stabiliţi în urma controlului şi urmează procedura de insolvenţă.”, a spus Cosmin Durac, directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi.

De exemplu, RAAN are de achitat TVA în cuantum de 471.000 de lei pentru lucrări neexecutate de SC Confort SA. Este vorba de celebrul contract privind „Instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii” de la Sucursala Romag Termo (Termocentrala de la Halânga), câştigat de firma omului de afaceri Georgică Cornu. Potrivit unui raport al administratorului judiciar, acest contract a reprezentat una din principalele cauze care au dus regia în pragul prăpăstiei. Valoarea estimată a acestei lucrări în data de 13.08.2008, când s-a şi aprobat în Guvern, a fost de 172.603.323 lei. Pe parcursul execuţiei lucrărilor prevăzute în contractul iniţial, pe baza dispoziţiilor de şantier şi a Notelor de constatare încheiate între beneficiar, proiectant şi executant, au fost încheiate mai multe acte adiţionale de lucrări suplimentare care au mărit valoarea la 341.173.334,98 lei fără TVA. Se arată aşadar că valoarea lucrării s-a dublat în timp, în condiţiile în care câştigătorul licitaţiei pentru efectuarea instalaţiei, SC Confort SA Timişoara – Hydrosistem Projesct A.S. a obţinut-o cu preţul de 165.381.830 lei în data de 18.02.2009 şi ar fi trebuit să o termine în 36 de luni, adică în luna februarie a anului 2012. Instalaţia este nefinalizată în prezent în condiţiile în care până acum s-au facturat şi acceptat la plată lucrări în valoare de 274.417.361 lei fără TVA. Aşa se face că vor fi necesare lucrări suplimentare pentru finalizarea investiţiei şi o nouă decalare a termenului de predare, dar şi un nou executant, deoarece Confort S.A. Timişoara a intrat în procedura de faliment.

Inspectorii fiscali de la Mehedinţi au mai descoperit că RAAN are de achitat TVA în cuantum de 479.000 de lei pentru 100 de mii de tone de cărbune contractate de această companie in iunie 2007 de la SC Grup Star Import Export SRL. Este un alt contract păgubos pentru RAAN fiindcă această firmă, în spatele căreia se afla un grup de romi din Strehaia, în loc să transporte cărbune energetic de bună calitate aduce a la Termocentrală un şlam cărbunos dintr-un deşeu de depozit industrial de lângă Reşiţa. Evident că au apărut probleme la morile de măcinat ale termocentralei fiindcă acest deşeu conţinea bulgări de zgură şi plase de sârmă.

Pentru toate acestea, în 2012 Stela Mihai, lidera romilor din Strehaia şi mătuşa celebrului Leo din Strehaia, a fost trimisă în judecată alături de alte cinci persoane.

RAAN a contestat raportul de control al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite