Problema încălzirii municipiului Turnu Severin pentru această iarnă nu este rezolvată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema încălzirii municipiului Drobeta Turnu Severin rămâne în continuare în coadă de peşte. Situaţia este extrem de complicată din punct de vedere juridic, iar negocierile dintre Primăria oraşului şi RAAN – furnizorul de agent termic pentru semnarea unui contract de asociere nu s-au finalizat.

După o lungă aşteptare din partea severinenilor care doresc să ştie dacă vor avea sau nu căldură la iarnă, primarul Severinului, Constantin Gherghe, a vorbit luni într-o conferinţă de presă despre problema termoficării municipiului în sezonul rece 2015-2016.

Edilul şef al Severinului a declarat că Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin a făcut toate diligenţele posibile pentru ca oraşul să aibă căldură în această iarnă, dar a lăsat să se înţeleagă că decidentul în această chestiune ar fi administratorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, aflată în insolvenţă din toamna anului 2013. 

„Singura soluţie găsită de toate minţile luminate şi de la nivel guvernamental şi de la RAAN şi de la noi este să încheiem un contract de asociere în participaţiune pentru a funcţiona numai Termo în această iarnă, să furnizeze apă caldă şi căldură către populaţie. Am înaintat până acum trei variante de contract de asociere, se pare că un pic mai greu înţelege administratorul judiciar, pentru că şi el la rândul lui trebuie să ia aprobarea creditorilor, iar obligaţia tuturor este ca Termo să nu înregistreze pierderi altminteri creditorii – pentru că ei decid şi soarta Termo- pot să stopeze oricând această activitate”, a declarat primarul Constantin Gherghe.

Cu alte cuvinte, într-un scenariu fericit în care s-ar semna acest contract de către Primărie şi RAAN situaţia furnizării agentului termic rămâne la fel de incertă în cazul în care asociaţiile de proprietari nu achită facturile.  Adunarea creditorilor de la RAAN nu este dispusă să semneze acest contract în cazul în care se vor înregistra pierderi din activitatea de termoficare, ori nimeni în momentul de faţă nu poate garanta că populaţia şi agenţii economici îşi vor achita la zi facturile curente, mai ales că în momentul de faţă datoriile se ridică la suma de 50 de milioane de lei.

„Din punct de vedere juridic problema este foarte grea, indiferent care vor fi greutăţile eu zic că se va rezolva problema mai mult ca sigur pentru că toată lumea s-a sensibilizat de la primul ministru până la ultimul reprezentant al ministerelor. Dacă populaţia nu o să înţeleagă însă că trebuie să plătească nu o să aibă căldură în acest an pentru că indiferent de soluţia pe care o vom alege noi trebuie să demonstrăm adunării creditorilor că nu aducem pierdere societăţii, indiferent de ce este în spate”, spune şi administratorul special al RAAN, Viorel Marian.

Din punct de vedere juridic lucrurile sunt extrem de complicate în momentul de faţă, iar timpul este foarte scurt până la data de 1 noiembrie, când ar trebui să înceapă furnizarea agentului termic. Din explicaţiile primarului Gherghe se pare că cei 520 de angajaţi care au mai rămas la Termocentrală, după valul de disponibilizări, vor fi plătiţi în continuare de RAAN. La fel şi plata cărbunelui care trebuie achiziţionat ar rămâne tot în sarcina regiei nucleare. Pe de altă parte, edilul şef spune că activitatea de distribuţie şi facturare ar reveni Primăriei Turnu Severin.

„Deocamdată noi ne-am asumat inclusiv obligaţia, pentru că asta era o problemă a administratorului judiciar să nu facă ei distribuţia şi încasarea. Am făcut ultima concesie care se putea face şi ne-am angajat joi în faţa Guvernului că putem derula noi această activitate”, a mai spus primarul Gherghe.

Constantin Gherghe a mai spus că diferenţa de preţ la gigacaloria produsă de Termocentrală va fi suportată de la bugetul de stat, în acest sens urmând să fie alocată suma necesară la o rectificare de buget de la mijlocul lunii octombrie.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite