FOTO O poluare mai veche a recidivat din cauza nivelului crescut al Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe luciul apei Dunării se observă petele de produs petrolier FOTO Corina Macavei
Pe luciul apei Dunării se observă petele de produs petrolier FOTO Corina Macavei

Apele crescute ale fluviului Dunării au făcut ca o poluare mai veche să recidiveze, astfel că pe o distanţă de aproximativ 4 kilometri între Portul Comercial şi Portul  turistic din Drobeta Turnu Severin să se întindă pe luciul apei pete de produs petrolier.

Angajaţii de la Apele Române Mehedinţi au inspectat zona şi au constatat că în punctul  unde în urmă cu aproximativ două luni de zile s-a produs poluare nu mai curge produs petrolier pe gura de evacuare a canalizării oraşului. Practic, apele crescute ale Dunării au făcut ca barajul plutitor amenajat în zonă pentru împiedicarea extinderii produsului petrolier să cedeze, pe o distanţă de 4 kilometri se întindeau petele de produs petrolier.

„Sunt efectele unei poluări mai vechi care a fost închisă încă din data de 8 ianuarie, nu se mai evacuează pe gura de evacuare, dar datorită configuraţiei malului şi nivelului crescut al fluviului Dunărea se observă mici irizaţii de produs petrolier. În zonă există o epavă metalică, care a fost acoperită în prezent de apă şi ies mici irizaţii de produs petrolier, precum şi spălarea malului care este pietros. Deocamdată nu am făcut o evaluare a acestor irizaţii de produs petrolier, colegul de la inspecţie este în teren şi verifică zona. Aşteptăm echipajul de la vapor să intervină cu Spilsorb”, a precizat Magda Someşan, purtătorul de cuvânt al Apelor Române Mehedinţi.

Primele pete de produse petroliere au fost observate pe fluviul Dunărea, în apropierea Portului Comercial din Drobeta Turnu Severin în data de 24 decembrie 2013.

Iniţial, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi (SGA) au intervenit cu materiale biodegradabile, dar pentru că nu s-a putut stopa poluarea, în data de 30 decembrie, pe fluviu, în zona canalului deversor, la aproximativ doi metri de mal, s-a construit un baraj de aproximativ 40 de metri, format din saci cu produse biodegradabile care să diminueze pericolul ca produsul poluator să se extindă pe fluviu.

Forsev, o firmă care activează în domeniul metalugiei din Drobeta Turnu Severin, a fost amendată de Garda de Mediu Mehedinţi cu 100 000 lei şi de Apele Române cu suma de 35.000 de lei pentru deversarea în Dunăre de produse petroliere.

Citiţi şi:

Poluare pe Dunăre cu substanţe petroliere în dreptul Portului Turnu Severin

Forsev amendată cu 100 000 lei de Garda de Mediu Mehedinţi

VIDEO FOTO Poluarea cu produse petroliere de pe Dunăre continuă să dea bătăi de cap autorităţilor din Mehedinţi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite