Manuela Prajea, profesorul de matematică al anului 2013:  „S-a pierdut valoarea notei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuela Prajea, directorul Colegiului Naţional Traian FOTO Corina Macavei
Manuela Prajea, directorul Colegiului Naţional Traian FOTO Corina Macavei

Profesoara de matematică Manuela Prajea, singurul dascăl român care a primit distincţia „Claes Nobel“ (2011), face performanţă de 24 de ani, fiind în acelaşi timp nu doar un profesor de top, ci şi prietena a zeci de promoţii de elevi. La vârsta de 46 de ani, se poate mândri cu o carieră prestigioasă, măsurată prin distincţiile sale, dar şi prin universităţile de prestigiu din întreaga lume la care au ajuns elevii ei.

În anul 2013, directoarea Colegiului Naţional Traian din Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, a primit titlul de „profesorul anului“, din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, pentru merite excepţionale în pregătirea elevilor la matematică şi pentru „contribuţia adusă la dezvoltarea activităţilor matematice“.
Liceul în România, facultatea în străinătate

Manuela Prajea conduce acum liceul în care a fost elevă şi reuşeşte să îl transforme într-una dintre fabricile elitelor din România. „Colegiul Naţional Traian este prima şi singura mea prioritate. Este o tradiţie: nu toţi elevii buni pleacă, dar în general elevii foarte buni care au şi sprijin financiar din partea părinţilor aleg să studieze în Marea Britanie sau în Statele Unite şi suntem mândri de asta“, mărturiseşte Manuela Prajea.

Ea mai spune că, în străinătate, lucrurile se petrec altfel în ceea ce priveşte educaţia. „Şansa elevilor noştri este aceea de a învăţa şi acest lucru nu este foarte uşor. În străinătate, se învaţă de zece ori mai bine decât în şcolile noastre, mai disciplinat, mai riguros, şi nu exagerez. Spre deosebire de ţara noastră, în ţările occidentale valoarea este foarte apreciată şi elevii se simt foarte încurajaţi, sunt fericiţi în ceea ce fac, ceea ce la noi lasă de dorit“, spune directoarea Colegiului Traian.

Creăm o falsă imagine copiilor

Manuela Prajea, doctor în matematică, îşi aminteşte stricteţea învăţământului românesc din fostul regim comunist, când o notă de 10 se obţinea foarte greu. „Aş putea spune că atunci simţeam viaţa de liceu, eram poate mai implicaţi în actul învăţării şi evaluarea mi se părea mult mai fidelă în raport cu performanţele elevilor. Astăzi, ceea ce s-a denaturat este valoarea, pentru că prea uşor se acordă note mari“, declară Manuela Prajea.

Dascălul severinean crede că uşurinţa cu care profesorii acordă la ora actuală o notă de 10  nu este un lucru bun, iar rezultatele se văd la examene. „Îmi amintesc că eram cea mai bună din clasă, eram olimpică naţională şi am terminat clasa a XI-a cu cea mai mare medie din clasă, adică 8,40. Iar acum avem clase cu 16 medii de 10, ceea ce mie nu mi se pare normal. Mergând pe sistemul acesta al notelor mari creăm o falsă imagine copiilor şi aceştia pleacă cu ideea că muncesc destul de mult, că sunt foarte buni, că poate că au şi o doză de geniu, lucru care nu este neapărat conform cu realitatea şi nu-i avantajează. În opinia mea, s-a schimbat mentalitatea şi s-a pierdut valoarea notei“, explică Manuela Prajea.

„Sistemul nostru este învechit“

Despre învăţământul românesc, profesoara spune că a rămas ancorat în vechile metode de predare, iar reformele produse de-a lungul anilor nu au fost unele de substanţă, profunde, menite să schimbe în bine procesul de învăţământ. Şi asta în comparaţie cu învăţământul european, care pune accent pe creaţie, pe activităţi practice şi pe proiecte dezvoltate de elevi.

„Din ceea ce am observat, întreaga Europă aduce permanent schimbări sistemului de educaţie şi sunt schimbări reale. În opinia mea, sistemul nostru este încă învechit. În primul rând avem aceeaşi organizare a claselor, acea organizare frontală, un număr mare de elevi în bănci şi un singur dascăl. Prezentarea din şcolile noastre este de tip expozitiv, este acelaşi învăţământ în principiu ca înainte de anul 1990. Or acesta nu mai este eficient“, spune directoarea Colegiului Naţio-nal Traian din Drobeta-Turnu Severin.

Comparativ cu şcolile din SUA ori Rusia, unde a avut posibilitatea să participe împreună cu elevii ei la diverse concursuri ori proiecte internaţio¬nale, dascălul severinean remarcă faptul că în România au scăzut disciplina şi respectul pentru şcoală.

Despre disciplina rusească

Recent, opt elevi ai Colegiului Naţional Traian din Drobeta-Turnu Severin, însoţiţi de Manuela Prajea, au avut posibilitatea să cunoască disciplina rusească din învăţământ în cadrul unei tabere internaţionale la Sankt Petersburg.

„Acolo este un program foarte disciplinat, elevii au o serie de obligaţii şi mai puţine drepturi. Elevii noştri s-au acomodat, dar au avut o oarecare surpriză să constate că nu pot fi învoiţi de la o activitate, nu pot să facă ce vor ei, aşa cum sunt în general obişnuiţi acasă, să nu respecte cu stricteţe un anume program, începând de la trezirea de dimineaţă şi participarea la ore, la ora de somn, care este fixă şi neschimbată“, mai spune Manuela Prajea.

Elevii de aur ai Manuelei Prajea

Când vine vorba de realizări, de elevii săi care au ajuns la marile universităţi ale lumii, dascălul mehedinţean spune că îi este foarte greu să-i nominalizeze pe toţi. Îi aminteşte aici pe olimpicul Andrei Ungureanu, laureat al numeroaselor olimpiade internaţionale, anual medaliat cu aur, argint şi bronz, dar şi component al Lotului Naţional de Matematică, în fiecare an, în perioada 2001-2006, şi pe Alina Popescu, eleva de aur a judeţului Mehedinţi, care a dus numele României în cele mai îndepărtate colţuri ale planetei. 

Spre exemplu, Andrei Ungureanu a absolvit Colegiul Naţional Traian, după care a urmat cursurile Princeton University (2006-2010), în Statele Unite ale Americii. În 2007 a obţinut „Freshman First Honor Prize“, premiu care se acordă câte unui student aflat în anul al II-lea, ca recunoaştere pentru realizările de excepţie din primul an de facultate, precum şi „Shapiro Prize“, pentru excelenţă universitară.

De asemenea, Alina Popescu, absolventă de Harvard, unde a studiat diplomaţie, economie, filozofie şi guvernământ, a stat deja faţă în faţă cu cel mai puternic om al planetei, Barack Obama, a dat mâna cu George W. Bush, cu regina Angliei şi s-a întâlnit cu zeci de diplomaţi din Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu.
Satisfacţia profesoarei este însă şi atunci când un elev mediocru la matematică reuşeşte în timp să devină mai bun şi să treacă examenele cu note mari: „Am avut elevi la clasa a VIII-a care în clasa a V-a au avut media 6 la matematică, iar acum la examen au luat nota 8,90. Este o bucurie foarte mare să văd cum copii care nu au talent pentru matematică reuşesc în timp şi cu perseverenţă să promoveze. Sigur, nu mai vorbesc de copii care au avut dintotdeauna note de 10 şi şi-au îmbunătăţit performanţa. Sunt foarte fericită când îi văd şi pe ei fericiţi“. Chiar dacă matematica rămâne marea iubire a profesoarei, Manuela Prajea s-a devotat în ultimii ani în egală măsură dezvoltării unor proiecte internaţionale şi de dezvoltare personală a elevilor. „Este o bucurie extraordinară să te simţi util şi să fii de folos unor copii care păşesc pentru prima dată în viaţă. Şi faptul că reuşeşti să le dai o direcţie în viaţă, să le deschizi nişte uşi, să le arăţi nişte oportunităţi şi mai târziu să te bucuri de realizările lor, cum acum mă bucur de Alina Popescu sau de Andrei Ungureanu, îţi dă un sentiment de fericire nemărginit“, mai spune Manuela Prajea.

A ales Severinul

În 1990, când a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Manuela Prajea a avut posibilitatea să opteze pentru un post în Timişoara, prin repartiţie. A ales, totuşi, oraşul natal, fiindcă şi-a dorit să realizeze ceva pentru comunitate. Nouă ani a lucrat ca profesor de matematică la Colegiul Naţional Gheorghe Ţiţeica din Turnu Severin, însă când a primit propunerea să vină la Colegiul Naţional Traian nu a ezitat o clipă să facă acest pas. Era, de fapt, liceul ei de suflet, pentru care s-a dedicat apoi cu toată pasiunea.

„Îmi amintesc că am primit o propunere din partea inspectorului general Constantin Pătrăşcoiu, care mi-a spus: «Niciodată Ţiţeica nu va fi ca Traianul. Vino acolo, acolo e şcoala noastră». Şi, într-adevăr, pentru mine aceste cuvinte au fost definitorii, pentru că mi-am dat seama că de fapt sufletul meu era la Liceul Traian“. Astfel, din 2001, Manuela Prajea este profesor de matematică titular la Colegiul Naţional Traian din Drobeta-Turnu Severin, iar din august 2004 este director al acestui colegiu, cu o pauză de trei ani.

„Tot timpul eşti vânat aici“

Manuela Prajea recunoaşte că funcţia de director, râvnită de mulţi profesori, i-a atras, de-a lungul timpului o serie de antipatii. „Tot timpul eşti vânat aici, întotdeauna există profesori care îşi doresc postul de director, mai ales în oraşele mici există această dorinţă“, spune profesoara.

Adaugă, însă, că mereu s-a putut mândri cu rezultatele ei şi cu succesul pe care l-au avut elevii săi. „Oricine are puterea să se dedice maxim poate să obţină ce vrea. Sigur că trebuie să ai şi capacitatea fizică şi psihică, nu numai dorinţă. Am făcut această alegere. Alte persoane au alte priorităţi, dar la mine astea sunt priorităţile, aşa că nu cred că ar fi cazul de invidie“, mai spune Manuela Prajea.

Cum a primit distincţia „Claes Nobel“

Fosta elevă a Manuelei Prajea, Alina Popescu, era studentă în anul III, la Harvard, când profesoara ei a primit distincţia „Claes Nobel“.

„În clasa a X-a, când am fost elevă la un liceu american, am devenit membra Asociaţiei celor mai buni elevi de liceu din întreaga lume, o asociaţie fondată de familia Nobel, cu reprezentanţă în 120 de ţări, având peste 600.000 de membri. Fiecare elev membru are dreptul de a nominaliza un profesor care îi este cel mai drag, pentru că i-a influenţat traiectoria academică. Eu am ales-o, din toată inima, pe doamna profesoară Manuela Prajea, pentru că a fost şi este pentru mine o zână a matematicii, m-a învăţat cât de frumoasă poate fi ştiinţa matematică şi, în acelaşi timp, cât de importantă este forţa răbdării, a curajului, a perseverenţei şi a toleranţei. M-a ajutat să conştientizez sensul devenirii mele şi să preiau practic iniţiativa acesteia“, a explicat Alina Popescu motivul pentru care a nominalizat-o pe profesoara ei.

Activitate monitorizată

După aproape şase ani de la propunerea făcută de fosta sa elevă, perioadă în care i-au fost urmărite evoluţia şi activitatea, profesoara Manuela Prajea a primit distincţia în anul 2011.
„Se poate afla foarte simplu ce face o persoană, chiar şi după o simplă căutare pe Google. Am o activitate deosebită, adică sunt profesor în cel mai înalt grad pe care pot să-l am în învăţământul preuniversitar, doctor în matematică, am rezultate remarcabile la olimpiadele naţionale şi internaţionale, precum şi numeroase cărţi publicate“, spune Manuela Prajea. 

Premiul „Claes Nobel“ este decernat chiar de unul dintre descendenţii lui Alfred Nobel, la propunerea celor mai buni elevi de liceu din lume. Acestora li se dă, practic, posibilitatea să le mulţumească dascălilor pentru felul în care le-au marcat cariera sau viaţa. Premiul a fost acordat în prezenţa unor mari personalităţi ale lumii, la reşedinţa fostului preşedinte american Jimmy Carter.

Au fost prezenţi şi laureaţi ai premiului Nobel pentru economie, fizică sau medicină, precum şi numeroase oficialităţi şi personalităţi, printre care şi guvernatorul statului Georgia, reprezentanţi ai Departamentului de Stat al SUA, dar şi ai mediului academic de pe întreaga planetă, precum şi celebrităţi culturale sau artistice de talie internaţională.

Citeşte şi:

Opt elevi de la Colegiul Naţional Traian au dat piept cu disciplina rusească

Elevii Colegiului Naţional Traian în misiune spaţială cu NASA

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite