Fostul şef al IPJ Mehedinţi, judecat în acelaşi dosar cu baronul PSD Adrian Duicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi a fost târât în primăvara anului 2014 într-un megascandal din cauza celui care se afla la cârma instituţiei.

 Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi de la acea dată, comisarul şef Ştefan Ponea, a reuşit „performanţa” să ajungă în arestul Poliţiei Capitalei, fiind săltat de procurorii DNA în acelaşi dosar de corupţie cu baronul PSD de Mehedinţi şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi omul de afaceri orşovean Constantin Popescu.

Ştefan Ponea, cel care avea  pretenţia să i se spună de către subordonaţii săi doctor, ajungea iată în arestul poliţiei alături de alţi infractori de drept comun ori, poate recidivişti sadea, fiind acuzat de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă. „Conducerea Poliţiei mehedinţene va apăra poliţiştii în toate situaţiile în care au aplicat legea şi va fi intransigentă faţă de cei care o încalcă”, era scris cu litere de-o şchioapă în bilanţul activităţii IPJ Mehedinţi pe 2013.

Ce spun procurorii DNA

Adrian Duicu l-a asigurat pe Ştefan Ponea că va fi numit într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, respectiv director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică. În paralel cu aceste demersuri, baronul a început să tragă sfori pentru a-l ajuta pe şeful Poliţiei mehedinţene să avanseze. Concret, în lunile martie şi aprilie 2013, Duicu ar fi luat legătura cu adjunctul secretarului de stat în Ministerul de Interne, Doru Dumitrescu, căruia i-ar fi cerut să discute cu Petre Tobă (şeful Poliţiei Române n.r.), pentru ca Ponea să fie promovat.

Potrivit anchetatorilor, Duicu a mers personal la Guvern pentru a aranja avansarea lui Ponea. Aici Duicu s-ar fi întâlnit cu Petre Tobă unde a discutat despre numirea în funcţia de conducere a lui Ponea. Pe 16 iunie 2013, într-o discuţie cu Ponea, Duicu îi spune acestuia că a stat „un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dvs”. Anchetatorii au precizat însă că nu se ştie dacă se face referire la biroul premierului sau la cel al şefului cancelariei, dar în mod cert discuţia a avut loc şi cu Petre Tobă. „Extrem de grav este şi faptul că inculpatul a traficat influenţa sa pe care o are sau cel puţin pretinde că o are la un nivel înalt al statului român, aducând în discuţii cu cumpărătorul de influenţă Ponea pe primul ministru al României, secretari şi subsecretari de stat, ministru de Interne sau şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Este neclară activitatea acestor persoane în acest moment procesual, ancheta fiind la început”, arată magistraţii.

În schimb “Duicu Ioan-Adrian a pretins faţă de numitul Ponea Constantin Ştefan un folos pentru sine, folos constând în determinarea judecătorului care judecă o cauză în care numitul Duicu Ioan-Adrian avea calitatea de reclamant (dosarul nr. 1181/54/2012 al Curţii de Apel Craiova - Secţia de contencios administrativ şi fiscal, cauză care avea ca obiect anularea unui raport de incompatibilitate al Agenţiei Naţionale de Integritate, care îl viza pe numitul Duicu Ioan-Adrian) să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia (în sensul anulării raportului Agenţiei Naţionale de Integritate menţionat)”, se arată în referatul procurorilor DNA. 

În momentul de faţă, fostul şef al IPJ Mehedinţi este judecat, în stare de libertate, alături de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, dosarul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite