Campanie pentru alimentaţia la sân organizată la Turnu Severin
0Direcţia de Sănătate Publică Mehedinti, în parteneriat cu Spitalul Judetean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, celebrează în perioada 1-7 august 2014, Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân şi organizează Campania cu sloganul: “Alimentaţia la sân: Un punct al victoriei pentru viaţă!”
Tema afirmă importanţa creşterii şi susţine protecţia, promovarea şi sprijinirea alăptatului în cadrul obiectivelor de dezvoltare ale mileniului.
În 1990 în cadrul “Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului” elaborate de Naţiunile Unite în timpul campaniei de luptă împotriva sărăciei şi a dezvoltării sănătoase, au fost stabilite 8 obiective globale. Tema campaniei din acest an răspunde ultimei numărători inverse, prin afirmarea importanţei în creşterea, protecţia, promovarea şi susţinerea alimentaţiei la sân în cadrul agendei după anul 2015, cu implicarea cât mai multor grupuri de oameni şi de vârste cât mai diferite.
„2014 este de asemenea anul Cupei Mondiale de Fotbal! Alimentaţia la sân oferă o bună stare de sănătate şi de nutriţie, ambele importante pentru sport. Aşa că haideţi să marcăm un gol sau două goluri, golul alimentaţiei la sân, pentru viaţă şi pentru sport!
Protejarea, promovarea şi susţinerea alimentaţiei la sân este un scop vital”, spune medicul Cristina Chiriloiu de la Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi.
OMS şi UNICEF au lansat împreună şi au dezvoltat „Strategia Globală pentru alimentaţia bebeluşilor şi copiilor mici” în anul 2002, reafirmând cele 4 ţinte Innocenti stabilite în 1995 şi au adăugat ţinte suplimentare. Strategia globală a identificat o nevoie clară pentru practici de alimentaţie optimale pentru reducerea malnutriţiei şi a sărăciei. Este bazată pe o abordare orientată în jurul drepturilor omului şi cere dezvoltarea unor politici complete pentru alimentaţia bebeluşilor şi copiilor mici. Oferă sfaturi cu privire la protecţia, promovarea şi suportul acordat alăptării la sân în primele 6 luni şi continuării acesteia până la 2 ani, împreună cu o alimentaţie diversificată cu începere de la vârsta de 6 luni.