Turnu Severin: Cristiana Zdravcu, olimpică pasionată de voluntariat
0Nu o sperie provocările, pe care le consideră absolut necesare pentru dezvoltarea personală. Fire sensibilă şi deschisă, Cristiana se implică în proiecte pentru tineri şi visează la o carieră în poliţie.
Este o tânără ambiţioasă, căreia îi place munca în echipă. Este şi motivul pentru care a intrat de curând într-o organizaţie non guvernamentală din Turnu Severin, Asociaţia „Tinerii secolului XXI”.
„Voluntariatul şi, în general, munca în echipă te ajută să-ţi dezvolţi aptitudinile”, mărturiseşte Cristiana Zdrafcu, atrasă fiind de proiectele de viitor, din care are într-adevăr ce învăţa.
Şi pentru că nu-i place să piardă timpul, se implică în fel şi fel de acţiuni care o ajută şi în viitor. „Am intrat în această organizaţie, prin intermediul unei prietene, care mi-a spus câteva cuvinte despre un proiect aflat în derulare.
Proiectul se numeşte „Youth protagonists” şi este vorba despre înfiinţarea unui post tv şi radio pe internet. Mi s-a părut o idee foarte interesantă să interacţionez cu persoane din alte ţări, întrucât proiectul are patru ţări participante: Italia, Malta, Turcia şi România.
Am cunoscut tineri care mi-au dat ocazia să comunic mai bine, să aflu mai multe lucruri despre ei, despre ţara lor, despre obiceiurile sau tradiţiile lor”, ne spune tânăra.
Olimpică la istorie, română şi geografie
Când era mică, visa să ajungă medic veterinar. Iubea enorm animalele şi nu se gândea la nimic altceva decât să ajute necuvântătoarele. Acum însă, pentru că a mai crescut şi vede cu alţi ochi.
Ceea ce va urma, Cristiana îşi doreşte o carieră în poliţie, dar şi în media. „Îmi plac foarte mult animalele, le iubesc şi acum, numai că acum nu m-aş mai vedea medic, chiar dacă este o meserie avantajoasă.
Atunci când eram mică gândeam lucrul acesta doar pentru că iubeam animalele. Eu sunt o fire înclinată spre literatură, istorie şi meseria de medic nu mi s-ar potrivi”, mărturiseşte Cristiana.
Faptul că a ştiut dintotdeauna să facă ceea ce i-a plăcut o dovedeşte şi participarea la olimpiadele şcolare. Este olimpică la istorie şi română încă din gimnaziu, iar în anul şcolar ce tocmai a trecut a „trecut” şi la geografie.
„În clasa a opta, am participat la olimpiada de istorie şi am luat premiul I pe oraş, iar pe judeş, menţiune. Anul acesta, am participat la olimpiada de geografie, unde am luat locul II pe judeţ”, mai spune tânăra.
Ambiţioasă din fire, Cristiana îşi doreşte acum să intre în Academia de Poliţie, conştientă fiind că meseria de poliţist o va ajuta pe viitor. „Cred că e o meserie avantajoasă care o să ma ajute pe viitor.
Am decis asta împreună cu părinţii mei, pentru că am purtat o discuţie cu ei în ceea ce priveste facultatea, iar ei mi-au dat foarte multe argumente pentru care aş alege Academia”, conchide Cristiana Zdrafcu.
Dacă ar fi să schimbi ceva la generaţia de astăzi, ce ai schimba?
C.Z.: „Cred că principalul defect al generaţiei noastre este superficialitatea. Tinerii din ziua de astăzi sunt poate superficiali şi nu iau în considerare lucrurile care contează cu adevărat.
Organizatia noastră se ocupă şi cu proiecte care privesc sărăcia, lupta împotriva drogurilor, educaţia sexuală, şamd. Sunt nişte teme foarte bine alese, mai ales pentru tineri, pentru că ei par a se arunca din ce în ce mai mult asupra unor lucruri de care chiar nu au habar şi apoi trebuie să suporte consecinţele care nu sunt chiar plăcute”.
Ce le transmiţi colegilor tăi care nu au luat încă o hotărâre în ceea ce priveşte cariera?
C.Z.: „Îi sfătuiesc să se gândească foarte bine, pentru că este pus în joc viitorul lor. Să se gândească foarte bine ce anume li s-ar potrivi, pentru că nu mi se pare normal să urmeze o facultate pe care le-o impun părinţii. Şi aici, dau ca exemplu tinerii cu părinţii medici. Trebuie să faci ceea ce tu consideri că eşti capabil să faci”.
Ce-i place?
C.Z.: „Timpul liber mi-l petrec în funcţie de starea de moment. Nu-mi place să-mi planific neapărat lucrurile. Am momente în care îmi place să stau acasă, pur şi simplu, să mă relaxez citind o carte, am momente în care perfer să vizionez un film bun şi am momente în care prefer să mă plimb singură. Îmi place foarte mult natura”.
Ce nu-i place?
C.Z.: „La oameni, detest egoismul. Mi se pare că este una dintre cele mai josnice trăsături. De cele mai multe ori încercăm să ascundem egosimul prin politeţe, dar din păcate egoismul inspiră dezgust şi trădează orice împrejurare. Un sfat ar fi ca oamenii să se schimbe şi să încerce să fie cât mai altruişti posibil, pentru că îi ajută pe ei ca persoană, nu neapărat pe cei din jurul lor”.