Turnu Severin: La final de an, pacienţii spitalului Judeţean cer externare temporară
0Din cei aproximativ 1000 de bolnavi internaţi în toate pavilioanele spitalului, circa 800 îşi vor petrece Revelionul în sânul familiei.
În total, spitalul judeţean are 1147 de paturi în toate pavilioanele, dintre care circa 1000 sunt ocupate. Cu toate astea, la cumpăna dintre ani, maximum 200 de oameni cu cazuri extrem de grave sau urgenţe, vor rămâne internaţi.
Restul se externează temporar, pentru a petrece Revelionul în familie.
„În perioada Revelionului, vor rămâne în spitalul judeţean doar urgenţele şi cazurile extrem de grave, restul pacienţilor fiind externaţi temporar. De obicei, nu rămân internaţi mai mult de 200 de pacienţi”, ne-a spus Denise Buzulică, managerul spitalului judeţean.
„Sunt diagnosticată cu diabet şi am şi tensiunea mărită. Cu toate astea, voi merge acasă de Revelion, să petrec măcar o seară plăcută, în familie. Sunt nevoită să stau departe de piftie, cârnaţi sau sarmale, dar totuşi o să fiu alături de copiii mei, de familia mea şi asta e cel mai important”, ne-a spus Maria Antoniţa, o pacientă în vârstă de 58 de ani.
Contract de catering de 16 milioane de lei
Cei 1000 de pacienţi ai spitalului vor avea parte şi de hrană de calitate, întrucât conducerea Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin a contractat o firmă pentru servicii de catering şi preparare a hranei.
Contractul, cu o durată de patru ani, valorează peste 16 milioane de lei. Pe durata sa, câştigătorii licitaţiei vor pune la dispoziţia unităţii specialişti în prepararea hranei, care vor lucra în bucătăria spitalului. Mai mult, ei se vor ocupa şi de distribuirea hranei în pavilioane.
„Această metodă este extrem de utilă şi pragmatică, pentru că ne scuteşte de activităţi de aprozivionare şi mai ales de lucrul cu bucătari proprii. A fost testată pentru prima dată în 2004 şi funcţionează foarte bine”, ne-a spus managerul Denise Buzulică.
Meniul pacienţilor este unul uşor, format în mare măsură din produse folosite în regimul alimentar. Dimineaţa au parte de ceai, unt sau miere, iar la prânz mănâncă ciorbă şi un fel principal, stabilit în funcţie de secţia unde se împarte mâncarea şi implicit de bolile pacienţilor. Seara, oamenii au parte de mămăliguţă cu urdă, iar diabeticii consumă spanac.