Turnu Severin: 12 blocuri din cartierul Crihala ar fi în pericol în cazul unui cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile din Crihala sunt pline de mesaje gen „Cade tencuiala”
Blocurile din Crihala sunt pline de mesaje gen „Cade tencuiala”

Pentru a adăposti oamenii rămași fără case în astfel de cazuri, autoritățile locale au  indicat peste 20 de clădiri cu grad minim de risc.

Cel mai recent cutremur resimțit în Drobeta Turnu Severin a survenit la începutul acestei luni. Cu epicentrul în Serbia, cutremurul s-a simțit în orașul de la malul Dunării preț de doar câteva secunde, astfel că nu a creat panică și cu atât mai puțin, pagube.

Cu toatea astea, un dezastru natural cu efecte mai grave se poate produce  în orice moment. Pentru autoritățile locale și factorii de intervenție din Severin, cutremurul nu este un subiect tabu. Din contră, instituțiile sunt pregătite să intervină în astfel de cazuri.

Autoritățile locale au stabilit o listă cu 22 de locații ce pot adăposti persoanele rămase fără imobile, în urma unui potențial cutremur. Printre clădirile sigure se află Sala Polivalentă, trei hoteluri din oraș, dar și școli, licee sau grădinițe, totalizând aproximativ 7000 de locuri disponibile.

Nu toate clădirile din oraș sunt, însă, rezistente la mișcările pământului. Cele mai expuse sunt blocurile din cartierul Crihala. În urma expertizelor, s-a stabilit că 12 dintre ele au un grad seismic ridicat.

Blocul T7 spre exemplu, se află într-o stare deplorabilă. Cei care locuiesc aici se plâng de tencuiala care cade, dar și de fisurile vizibile din apartamente.

Angela Morcoașă locuiește de 30 de ani în blocul T7

„E dezastru, stăm cu fisuri în pereți și suntem nevoiți să zugrăvim foarte des. Locuiesc de 30 de ani în acest bloc și mai mereu a fost așa. Unele crăpături sunt atât de adânci, încât se poate vedea prin ele, afară”, ne-a spus Angela Morcoașă, locatar.

Planuri specifice de intervenție
Și pompierii sunt pregătiți să intervină în eventualitatea unui cutremur.

La nivelul ISU există o serie de planuri și măsuri, concepute pentru intervențiile de după producerea unui astfel de dezastru. În astfel de cazuri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se întrunește și activează planul de apărare în caz de cutremur, ce implică majoritatea instituțiilor de intervenție din județ.

„Una din principalele misiuni ale ISU este aceea de salvare. În cazul unui cutremur, se intervine pentru salvarea persoanelor de sub dărâmături. Avem echipaje de căutare-salvare, de acordare a ajutorului de urgență și transportare la spital, dar și echipaje specializate în salvări persoane aflate în medii toxice. Concret, în afara acestor activități, se declanșează proceduri de analizare de urgență a clădirilor, iar la final, refacerea căilor de acces și evaluarea daunelor”, ne-a spus Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinți.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite