Severinenii cumpără brânză pentru Lăsata Secului/ Plăcintă preparată acasă sau cumpărată de la patiserie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Lăsata secului” pentru postul Paștelui crește vânzările comercianților de brânză. Fie că sunt producători sau simpli vânzători, aceștia declară la unison că astăzi, lumea se înghesuie să cumpere brânză pentru plăcinta din week-end.

Doamna Rodica aduce brânză din localitatea mehedințeană Livezile și o comercializează la piața Mircea.

„Lumea cumpără, dar se caută numai ce e mai ieftin. Brânza de oaie este cea mai potrivită pentru plăcinta din acest sfârșit de săptămână și este și cea mai cumpărată. Unii folosesc și urdă sau brânză de vaci”, ne-a spus doamna Rodica.

image

„Față de o zi obișnuită, vânzările au crescut cu circa 60%”, spune și Maria Brusture, vânzătoare. În piețele din Severin, brânza se vindea astăzi cu prețuri cuprinse între 13 și 20 de lei pentru un kilogram.

„În fiecare an fac plăcintă de lăsata secului. La noi mânâncă toată familia, așa că folosesc două tipuri de brânză, ca să fie plăcinta pe gustul fiecăruia. Am dat 28 de lei pe două kilograme”, ne-a spus Amalia Popa, cumpărătoare.

Potrivit calendarului ortodox, „lăsata secului” pentru postul Paștelui are două etape, una pentru carne(27 februarie) și una pentru brânză(6 martie).

Conform prețului pieței, cea mai simplă rețetă de plăcintă cu brânză ar costa în jur de 20 de lei:
Foi de plăcintă  – 4 lei
1 kg brânza de oaie – 14 lei
5 ouă – 2 lei

Pentru cei care preferă metode mai complicate, cu unt, iaurt, urdă sau griș, prețul poate crește vertiginos.



Alternativa poate fi  plăcinta cumpărată. Patiseriile din Drobeta Turnu Severin afișează prețuri cuprinse între 12 și 18 lei pentru un kilogram de plăcintă, iar cei mai comozi severineni preferă această variantă.

image

E mai ușor așa, nu prea avem timp să stăm în bucătărie și să coacem plăcintă. Cu toate astea, e o tradiție pe care o respectăm de mulți ani, așa că dăm fuga la patiserie”, ne spune o clientă.

Cei mai mulți dintre severineni rămân, însă, la metodele clasice.

Nu se compară gustul plăcintei cumpărate cu cel de plăcintp făcută în casă. Acasă îți pui ce vrei tu, o faci exact așa cum îți place și iese mult mai bună”, susține Claudiu Octavian, unul din severinenii prezenți, astăzi, la sectoarele de lactate din piața Mircea.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite