Nicolae Popa, primul inginer în probleme de vânătoare din Mehedinți: „Nu poți să vânezi și atât, trabuie să asiguri vânat și generațiilor următoare”
0Nicolae Popa sste de 15 ani directorul AGVPS Mehedinți, iar sub conducerea sa, asociația a obținut performanțe notabile la concursurile sportive.
Nicolae-Cornel Popa adoră pescuitul și vânătoarea prin prisma competiției și relaxării. Nu suportă braconajul și îi dezaprobă pe cei care vânează la adăpostul întunericului. E pasionat de animale încă din copilărie.
„Părinții mei erau profesori, aveau alte interese, dar mie asta mi-a plăcut și pe drumul ăsta am mers. Din anul 1980, până în 1994, a lucrat ca fermier în cadrul unor ferme de ovine și vite ce aparțineau primăriei din localitatea Bâlvănești. A fost o experiență care mi-a prins foarte bine”, povestește Nicolae Popa.
În 1994 a văzut un anunț cu examenul pentru funcția de director al AGVPS Mehedinți.
„M-am pregătit pentru competiție, am învățat tot ce se putea învăța în acest domeniu și am luat locul 1 concurând cu 11 ingineri silvici. De atunci conduc această instituție. Ceea ce fac eu este și meserie și pasiune. De altfel, spun cu toată tăria că pescuitul și vânătoarea nu se pot practica fără pasiune”, ne spune pescarul.
Pescarii mehedințeni, campionii României
Nicolae Popa are în cadrul asociației peste 1500 de vânători și 4000 de pescari sportivi. Performanțele obținute sub conducerea sa nu sunt deloc de neglijat.
„De cinci ani încoace suntem campionii României la câini de vânătoare. În plus, campionul național la pescuit sportiv în anii 2009 și 2010 este tot un pescar al asociației noastre, iar anul acesta avem o nouă campionaă națională, la categoria „speranțe”. Pe lângă pescuit și vânătoare, noi am mizat mereu pe competiție. De altfel, au participat și la competițiile internaționale. Cel mai bine clasat român de la campionatele mondiale de pescuit sportiv din anul 2009 a fost un mehedințean.”,mărturisește el.
„Noi nu facem doar vânătoare, încercăm să și ocrotim vânatul. În fiecare an facem populări și repopulări de specii. De exemplu, anul acesta am implementat 800 de fazani. De asemenea, pe fiecare fond de vânătoare avem instalații și hrănitoare pentru vânat. În fiecare an, cultivăm porumb pentru mistreț, avem fân pentru căprioare. Ne dorim să ținem un echilibru între specii. Nu poți să vânezi și atât, trabuie să asiguri vânat și generațiilor următoare”, mai spune Popa.
Se consideră mai mult un ecologist decât un vânător. Îi place să am grijă de animalele de pe fondurile de vânătoare, să le asigure hrana și ocrotirea.
„Nu suport braconajul sau vânătoarea pe timp de noapte. Pentru mine, acei oameni nu sunt vânători”, încheie președintele AGVPS Mehedinți.