Corina Dincă, olimpica la franceză vrea să devină medic chirurg
0Corina este o fire sensibilă şi timidă, o elevă silitoare, care a participat la olimpiadele de limba franceză. Îşi dorește să dea admitere la Medicină.
Corina, aşa cum îi spun cei apropiaţi, este o liceeană foarte silitoare, are numai note de 9 şi 10. Fire timidă, introvertită şi sensibilă, se dedică şcolii sută la sută, cea mai mare parte a timpului este mereu cu nasul în cărţi, dorind să cunoască cât mai multe lucruri.
Încă din copilărie a fost un copil cuminte, liniştit, ascultător. ,, Copilăria am petrecut-o aici, în Severin, unde m-am şi născut, cu părinţii şi bunicii”, ne spune eleva de liceu. În vacanţe mergea şi la Zegaia, la rudele de acolo.
Mai are doi fraţi mai mari, care sunt şi căsătoriţi, cu care are o relaţie bună.
Mama, Elena, îi este şi cea mai bună prietenă, este cea care îi dă sfaturi, o ascultă mereu când are ceva de spus şi o încurajează în absolut orice. ,,Când eram mică chiar plângeam după ea atunci când rămâneam singură în casă”, îşi aminteşte Corina, iar pe chipul ei este schiţat un zâmbet.,, Este persoana care ştie totul despre mine, mai ales ce se întâmplă la şcoală",adaugă aceasta.
Fiind la o clasă de filologie biling, majoritatea colegilor sunt de fapt, fete. Cei trei băieţi sunt minoritari, şi profesorii când intră în clasă întreabă ,,Ce fac fetele?”, spune Corina, pe un ton vesel. Se înţelege bine cu toate colegele, două dintre ele fiindu-i şi cele mai bune prietene. Este vorba de Anca şi Elena.
Şcoala cu clasele I-VIII din Severin este locul de care îşi aminteşte cu deosebită plăcere.,, Când eram în clasele I-IV, domnul învăţător Gheorghe Îcă ne cânta la acordeon în timpul orelor de muzică”, adaugă liceeana.
Diriginta din gimnaziu, Maria Popescu a fost cea care i-a îndrumat paşii spre matematică. Tot în acea perioadă a participat şi concursuri şi olimpiade (Şcoala românească- şcoala europeană, olimpiade de bilogie, română, matematică, istorie, etc).
În urma participării la etapa municipală a olimpiadei de biologie, din clasa a şaptea, a obţinut menţiune.Tot menţiune a obţinut şi la faza judeţeană a aceleaşi discipline. Literatura a fost un lat domeniu care nu i-a scăpat din vedere. La concursul de creativitate intitulat Şcoala românească-şcoala europeană a luat premiul întâi. ,, Am scris un eseu despre cum aş vedea eu şcoala, într-un viitor apropiat şi ce ar trebui schimbat astfel încât sistemul de învăţământ din România să fie la acelaşi nivel cu cel european.”
Corinei i-a plăcut să participe la concursuri care se organizau la discipline diferite. Nici istoria nu a fost uitată. Concursul pe tema holocaustului i-a întregit colecţia de diplome cu un alt bine meritat loc întâi. ,, Am participat la acest concurs din dorinţa de a-mi testa potenţialul intelectual.”
La terminarea clasei a opta avea un singur gând: să fie admisă la Colegiul Gheorghe Ţiţeica, la profilul matematică-informatică. ,,Tot timpul am crezut că Ţiţeica este cel mai bun liceu din oraş. Nu voiam să aud de Traian sau Pedagogic.”
Dar, în ultimul moment, când trebuia să completeze fişa de înscriere la liceu, a văzut în specializarea filologie biling o provocare, aşa că a dat examen la franceză şi a fost admisă cu nota 8,60. ,, Nu ştiu nici eu prea bine ce a fost în mintea mea. Pur şi simplu când am văzut că pe lista de opţiuni era şi filologie biling şi în acelaşi moment mi-am spus că vreau acolo. Aşa s-a şi întâmplat şi nu regret”, ne spune Corina.
Greu dar frumos
Corina recunoaşte că acomodarea la liceu a fost foarte dificilă. Era stresată, profesori exigenţi, cerinţe multe, practic nu mai avea timp nici să respire. Dar după primul semestru şi-a intrat în ritm, iar acum fiind al treilea an de liceu, spune că îi place mult, chiar se simte în largul ei.,, Cel mai mult timp îl petrec cu doamna profesoară de franceză, Adriana Nănuţi, graţie căreia limba franceză a devenit pentru mine o pasiune. Avem şase ore de franceză pe săptămână”, susţine olimpica.
Anul trecut a fost prima sa partipare la olimpiada de limba franceză, faza municipală, unde a luat menţiune. ,, Am avut emoţii foarte mari. Nu mai ştiam nici cum mă cheamă.”
După multe ore de studiu şi pregătire intensă, încurajată de profesoara Adriana Nănuţi, Corina a reuşit ca,în luna martie a acestui an, să se claseze pe locul trei la etapa judeţeană a olimpiadei de limba franceză. ,, Gramatica limbii franceze mi se pare ca şi gramatica limbii române. Am reuşit să îi dezleg tainele cu ajutorul profesoarei mele.”
Eleva ne-a mărturisit că, şi pe viitor, franceza va rămâne pentru ea la fel de importantă, dar că, după absolvirea liceului îşi doreşte să urmeze o carieră medicală, în domeniul chirurgiei.
Ce îţi place?
,, Îmi plac oamenii sincere, oneşti, modeşti, care nu pretind că ştiu totul. Apreciez persoanele îndrăzneţe, hotârâte, care luptă pentru a-şi atinge scopul. Îmi plac, de asemenea, oamenii care vorbesc frumos, care se comportă cât mai normal, cât mai simplu, care sunt deschişi şi naturali în exprimare.”
Ce nu îţi place?
,, Nu îmi plac sub nicio formă oamenii egoişti, care recurg la minciuni pentru a părea în ochii altora ceea ce nu sunt. Pot spune că urăsc persoanele egoiste, răutăcioase şi prefăcute. Nu agreez pe cei care sunt făţarnici, pe cei care bârfesc,te laudă când vorbesc cu tine, iar faţă de alţii te critică.”
Întrebări şi răspunsuri
Care este visul pe care doreşti să îl îndeplineşti?
,, Visul meu este să devin medic. În primul rând pentru că de mică am fost atrasă de acest domeniu. Când eram în gimnaziu am participat la olimpiadă la biologie. În al doilea rând consider că profesia de medic este una nobilă, tu, ca şi cadru medical ai posibilitatea să ajuţi oamenii suferinzi, uneori chiar să le redai viaţa.”
Dacă ai putea schimba ceva propria persoană, care ar acel lucru?
,, Nu m-am gândit până acum, dar cred că ar fi ceva. Mi-aş dori să îmi depăşesc timiditatea, poate ar fi mai bine să fiu mai îndrăzneaţă. Mama îmi spune mereu să fiu şi eu mai îndrăzneaţă, chair şi eu am observat că îmi este greu să ma exprim liber când vorbesc cu cineva.”