VIDEO Sergiu Nicolaescu a dezvăluit, în 1990, operaţiunea prin care s-au furat cadavrele celor omorâţi la Timişoara
0Sergiu Nicolaescu va rămâne în memoria românilor nu doar datorită filmelor pe care le-a realizat, ci şi pentru studierea Revoluţiei din 1989. El a făcut parte din prima comisie care a cercetat evenimentele de la Timişoara
Unul din episoadele cele mai importante cercetate de Sergiu Nicolaescu, în comisia senatorială despre aflarea adevărului din Revoluţie, a fost cea legate de furtul cadavrelor din Timişoara şi arderea lor la crematoriul Cenuşa din Bucureşti, denumită „Operaţiunea Trandafirul”
„El a făcut parte din prima comisie care a cercetat Revoluţia de la Timişoara, după descoperirile făcute de procurorul Dan Voinea. În primăvara anului 1990, a fost primul care a făcut public cazul cadavrelor care au fost furate de la Spitalul Judeţean, iar apoi încinerate la Bucureşti. A aflat cum s-au ars documentele legate de morţi, despre furtul cadavrelor, transportarea lor cu autoizoterma de la Comtim, incinerarea de la crematoriu şi aruncarea cenuşei în canalul de la Popeşti Leordeni”, a declarat Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei.
Traian Orban a stat de vorbă cu Sergiu Nicolaescu de mai multe ori despre evenimentele din decembrie 1989, dar una dintre temele dezbătute a fost la turnarea filmului artistic „15” (în rolurile principale Mihaela Rădulescu, Cristian Iacob, Ioana Moldovan şi Maia Morgenstern), care vorbeşte chiar despre morţii furaţi de la Timişoara, la comanda Elenei Ceauşescu.
„Acest film vorbeşte chiar despre momentul legat de furtul cadavrelor. S-a consultat cu mine în anumite chestiuni. Eu i-am zis să pună steagul decupat celor de pe treptele Catedralei. Restul filmului face parte din talentul lui de artist, nu prea are legătură cu realitatea. Dar e normal, pentru un film artistic”, a mai spus Orban.
„Filmele lui nu aveau nicio legătură cu istori adevărată”
În ce priveşte cariera lui Sergiu Nicolaescu, Traian Orban a ţinut să precizeze: „Ca regizor, a fost un om important în cinematografia românească. A făcut multe filme cu caracter istoric. Nu vorbesc de politizarea lor şi de propaganda naţional-comunistă. Pentru că de multe ori filmele sale nu aveau nicio legătură cu istoria adevărată. Îi plăcea să exagereze. Dar el a reuşit astfel să îşi facă treaba de regizor şi să intre în graţiile lui Ceauşescu şi ale politicienilor. El a găsit forma prin care îşi putea face meseria şi pentru asta a fost răsplătit pe măsură de comunişti”, a mai declarat Traian Orban.
„Sunt full de informaţii despre Revoluţie”
Sergiu Nicolaescu a declarat la filmările de la Timişoara că nu mai are secrete despre Revoluţie. “Nimeni nu a scris şi vorbit mai mult ca mine despre Revolutie. Am cercetat timp de şase ani şi am publicat cinci cărţi pe această temă. Am luat declaraţii de la peste 2.000 de persoane. Sunt full de informaţii! Pe de altă parte, pot să spun că am şi făcut revoluţia, după 21 decembrie”, a declarat Sergiu Nicolaescu, în 2007.
Tot atunci, Nicolaescu, fost senator PSD, a spus că a regretat intrarea în politică, “Am făcut o mare eroare pentru că am neglijat filmul. Pe de altă parte, sunt dezamăgit de tot ce s-a întimplat. Nu pentru asta am vrut să schimb regimul! Mă aşteptam la mai multă disciplină de viaţă a poporului român”, a afirmat Sergiu Nicolaescu.