Toamna se numără filmele bune la Festivalul Timishort 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timishort FOTO facebook
Timishort FOTO facebook

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort va avea loc anul acesta  între 2 şi 5 octombrie la Timişoara.

Timişoara este gazda celui mai important festival de scurtmetraje din România, ajunsă deja la a şase ediţie şi a unei maturităţi. Timishort aduce cele mai bune filme de scurtmetraj din întreaga lume.

Competiţia Festivalului Internaţional de Film Timishort, care se desfăşoară în acest week-end, cuprinde 24 de scurtmetraje internaţionale, marea majoritatea prezentate în premieră la noi în România.

“Unul dintre obiectivele principale ale evenimentulului este acela de a descoperi şi impune noi autori de cinema, români şi străini. Timishort a lansat un nou trend festivalier în România”, a spus Andreea Dincă, directorul Festivalului Timishort.

Deschiderea oficială a festivalului va astăzi, de la ora 19.00, la cinematograful Timiş – unul din cele două cinematografe rămase în Timişoara, unde va fi premieră la Timişoara a filmului “Love Bus – cinci poveşti de dragoste din Bucureşti”, realizat de Roxana Andrei, Mihai Mincan, Florin Babei, Constantin Vasile şi Andrei Georgescu.

Locaţiile de festival sunt cinematograful Timiş, Aula Bibliotecii Universităţii de Vest, precum şi Sinagoga din Cetate.

“Este  un festival tânăr, dinamic, care va prezenta o largă paletă de scurtmetraje din întreaga lume.Timishort a devenit cunoscut şi în afara ţării, câştigându-şi un renume de festival ambiţios”, a mai spus Dincă.

Trei secţiuni la Timishort

Ca în fiecare an, Timishort aduce pe marele ecran un program competiţional de scurtmetraj împărţit în deja tradiţionalele secţiuni: competitiţie internaţională, competiţie naţională şi
Videorama, dedicată filmelor experimentale.

Juriul Competitiţiei Internaţionale Timishort este format din regizorul britanic Antony Hickling, regizorul argentinean Eduardo Williams şi criticul de film slovac Eva Krizkova.

“Antony Hicklinga a lucrat ca şi actor în Marea Britanie înainte de a se muta în Franţa, pentru a efectua un master şi un doctorat în Artă Scenică. Între timp, a trecut în spatele camerei, scriind şi regizând o serie de scurtmetraje ce exploreaza tematica homosexualităţii. Toate filmele sale au fost produse de el însuşi şi au fost prezentate în cadrul unor festivaluri de film independent din întreaga lume. Eva Krizkova a absolvit secţia de Teoria filmului la Universitatea de artele spectacolului din Bratislava şi se află în cel de al treilea an de doctorat. În 2010, ea a devenit co-fondator al revistei Kinecko, al cărei redactor-şef este”, a spus Andreea Dincă despre membrii juriului.

Videorama la Sinagoga din Cetate

Programul Videorama mizează pe film experimental şi artă video, mult prea puţin promovate în România, tocmai pentru ca spectatorii să aibă şansa de a cunoaşte artişti video talentaţi, din ţara noastră şi din străinătate.

“Dacă principalul obiectiv al Timishort este ca prin competiţia sa să descopere noi autori de cinema, pentru Videorama, selecţionerul Alexei Dmtriev, curator şi regizor
din Sankt Petersburg, a realizat un program de zece filme, care împing limbajul audio-vizual dincolo de limitele sale actuale”, a mai declarat.

Filmele din secţiunea Videorama vor putea fi urmărite la Sinagoga din Cetate din centrul Timişoarei. Juriul Videorama este format din Ilan Yona (Israel), Mihai Grecu (Franţa/România) şi Eugen Neacşu (România).

Festivalul Internaţional de Film Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu suportul Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timişoara, Ambasada Israelului la Bucureşti.


 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite