Stomatologul-alpinist pleacă din nou pe Himalaya. Horia Colibăşanu va urca pe o rută „virgină“: „Ar fi cea mai bună performanţă a mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Colibăşanu, cel mai cunoscut alpinist român al momentului, va pleca din nou pemuntele Himalaya. Timişoreanul se pregăteşte şi acum de o premieră mondială.

În această primăvară, Horia Colibăşanu va încerca, împreună cu Peter Hamor din Slovacia, să deschidă o rută nouă pe un munte de 8.000 de metri din Himalaya. Este vorba de Manaslu (8.163 metri), din Nepal.

O rută nouă este o porţiune a muntelui care nu a mai fost parcursă niciodată. Tentativele de a deschide a unor rute noi până la 8.000 de metri, în stilul expediţiilor clasice, sunt extrem de rare în lume.
 

„În zilele noastre, după şase decenii de ascensiuni reuşite ale celor mai înalţi munţi ai lumii, doar stilul în care urci mai poate aduce valoare. Dacă voi reuşi să urc pe această rută, atunci aceasta va fi cea mai bună performanţă din cariera mea”, a spus Colibăşanu. 

Alpinistul va pleca sâmbătă spre Himalaya, cel mai mare lanţ muntos din lume. 

Ascensiunea se va face în stil pur, fără utilizarea oxigenului artificial, considerat doping, şi fără şerpaşi/ghizi de altitudine, cum utilizează expediţiile comerciale şi turiştii.

Manaslu este considerat unul dintre cei mai periculoşi munţi de 8.000 de metri din lume, având o rată de mortalitate de 9,9%, de trei ori mai ridicată decât pe Everest (8.848m), cel mai înalt şi promovat munte din lume.

La această oră, din zecile de expediţii anunţate în acest sezon de primăvară în Himalaya, doar două echipe aveau ca proiect o tentativă de rută nouă la 8.000 de metri: Peter Hamor (Slovacia) şi Horia Colibăşanu (România) – pe faţa nordică a Muntelui Manaslu, respectiv echipa Ueli Steck (Elveţia) şi David Göttler (Germania) – pe faţa sudică a Muntelui Shisha Pangma (8.027m).

"În astfel de proiecte, şansele de succes sunt mici, însă eu mă simt pregătit psihic şi fizic pentru cel mai provocator şi dificil proiect al meu din ultimii 18 ani, de când practic alpinismul de altitudine", a mai declarat Colibăşanu.

image



Expediţia va debuta la finalul lunii martie şi se va încheia la finalul lunii mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya.

Horia Colibăşanu a urcat deja acest munte cu succes, în 2006, pe ruta standard, avându-l ca partener pe Inaki Ochoa de Olza (care a decedat în 2008). 

Anul trecut, "Expediţia Manaslu" s-a încheiat cu un insucces pentru valorosul alpinist timişorean Horia Colibăşanu. În urma accidentării partenerului său de aventură, slovacul Peter Hamor, Colibăşanu a luat decizia să renunţe la merge mai departe.  

Horia Colibăşanu a cucerit şapte vârfuri de peste 8.000 de metri: K2 (8.611 m, în 2004), Manaslu (8.163 m, în 2006), Dhaulagiri (8.167 m, în 2007), Annapurna (8.091 m, în 2010), Makalu (8.481 m, în 2011), Lhotse (8.516 m, în 2013) şi Shishapangma (8.013 m, în 2014).

În 2009, a primit distincţia „Spirit of Mountaineering“ în cadrul premiilor „Piolet d’Or“.

Citeşte şi:

Veşti neplăcute de pe Himalaya. Horia Colibăşanu a coborât de pe munte cu elicopterul medical

Veşti de la alpinistul Horia Colibăşanu, de pe Himalaya: “E foarte multă zăpadă. Drumul spre tabăra de bază e inaccesibil patru-cinci zile”

EXCLUSIV Ce duce cu el un alpinist la peste 8.000 de metri altitudine. Horia Colibăşanu pregăteşte bagajul pentru expediţia din Himalaya

Coborâre extremă cu schiurile de la 8.000 de metri pentru medicul stomatolog din Timişoara

INTERVIU Adrenalină cu cel mai mai bun alpinist român al momentului: Horia Colibăşanu. La Babele l-au alergat urşii, la Pamplona, taurii

FOTO Alpinistul Horia Colibăşanu, după ratarea obiectivului Everest 2014: “Aveam de ales între păstrarea degetelor şi cucerirea vârfului”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite