Muzeele din Timişoara sunt uitate de turişti. Vezi de ce s-au vândut atât de puţine bilete şi ce găsesc străinii care le trec pragul
0Clădirile care păstrează câte o parte din identitatea culturală și istorică a zonei Banatului nu se pot întreține din încasări. Chiar dacă au reuşit în timp să-şi crească vânzările, cele mai importante muzee din Timişoara rămân susţinute de stat.
Instituţiile muzeale din oraşul de pe Bega rămân dependente de subvenţiile primite din partea statului. Banii pe care îi încasează din expoziţiile permanente sau din cele cu durată delimitată ori diferite alte evenimente nu pot susţine financiar nici măcar câteva procente din activitate, fiind folosiţi, spre exemplu, pentru achiziţionarea de consumabile necesare în birouri.
Deşi adresabilitatea a crescut în ultimii ani, potrivit detaliilor oferite de trei dintre cele mai importante muzee din Timişoara, marea majoritate a vizitatorilor sunt cei care beneficiază de gratuitate, reduceri sau care participă doar la manifestările unde intrarea este liberă. „Nu există muzeu în lume care să fie profitabil. Cred că descoperirea unei asemenea instituţii culturale ar fi o minune mai mare decât inventarea teleportării. Toate sunt dependente de subvenţii. Dar nu profitabilitatea financiară este scopul principal al unui muzeu, ci dezvoltarea socială”, a declarat Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă.
Potrivit cifrelor oferite de departamentul economic al instituţiei, anul acesta au fost inregistraţi puţin peste 7.300 de vizitatori, dintre care 2.585 au plătit intrare, adică aproximativ o treime. Restul sunt reprezentaţi de categorii scutite de plată, precum elevii şi pensionarii, dar şi de cei veniţi la evenimentele gratuite. „La Noaptea Muzeelor, spre exemplu, am avut aproape 2.000 de vizitatori”, a precizat Marcel Tolcea. Situaţia încasărilor este delicată şi la Muzeul Banatului, care este închis din luna aprilie pentru reabilitare. „De câţiva ani ne-am retras treptat expoziţiile pentru a putea da voie constructorilor să înceapă lucrările. Totuşi, vizitatorii sunt destul de mulţi pe an, aproximativ 20.000. Eu consider însă că muzeul are potenţial şi că s-ar putea dubla această cifră”, a declarat Dan Leopold Ciobotaru, directorul instituţiei.
Potrivit acestuia, marea majoritate a vizitatorilor sunt, de asemenea beneficiari de gratuitate, în special elevi, completaţi răzleţ de câţiva turişti plătitori. Statistica păstrată la Muzeul Satului Bănăţean relevă, de asemenea, cifre importante de oaspeţi pentru care nu se rupe bilet. În primul semestru al acestui an, din totalul de aproape 40.000 de vizitatori au plătit taxa de intrare redusă, cu preţul de un leu, aproximativ 1.000 de copii, alţi 1.300 de adulţi achitând la intrare tichet întreg de patru lei.
„Veniturile proprii reprezintă o mică parte din bugetul instituţiei, fiind adăugate la acesta. Cu aceşti bani cumpărăm consumabile sau achităm alte mici investiţii. Ei reprezintă mult sub cinci procente din totalul bugetului”, a declarat contabilul-şef al muzeului, Gabriel Tican.