FOTO Singurul Experimentariu din România se află la Timişoara. Locul unde te poţi simţi Einstein pentru o clipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce fac? Ce se întâmplă? Acestea sunt cele două întrebări la care timişorenii amatori de fizică primesc răspuns dacă intră în Experimentariul aflat la Facultatea de Hidrologie.

Singurul Experimentariu din România s-a deschis în Timişoara, în urmă cu trei ani. De atunci a devenit un loc în care tinerii pasionaţi de fizică se pot simţii ca acasă. Asemenea centre există în mai toate oraşele importante din Europa, însă la noi doar timişorenii au parte de privilegiul să experimenteze secretele şi legile fizicii. Este ştiinţa care studiază proprietăţile şi structura materiei, formele de mişcare ale acesteia, precum şi transformările lor reciproce. 


Elevii nu sunt atraşi de teorie


Fizica este una dintre cele mai vechi discipline academice. Însă de multe ori elevii fug de el ca de tămâie, tocmai pentru că nu îl înţeleg, în special pentru că profesorul nu reuşeşte să îi captiveze cu teoria. Pentru a face această materie atractivă, este nevoie, fără îndoială, de practică. 


Aşa s-a născut Experimentariul de la Timişoara, pentru care şi-au dat mâna Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest. Experimentariul se află într-o hală special construită, în curtea Facultăţii de Hidrologie, de pe malul Begăi. 

image


Este un loc în care odată intrat eşti teleportat într-o lume suprarealistă. În fapt, fizica este poate cea mai importantă ştiinţă  deoarece cu ajutorul ei pot fi explicate în principiu orice alte fenomene întâlnite în alte ştiinţe cum ar fi chimia, biologia sau astrologia. Descoperirile în fizică ajung de cele mai multe ori să fie folosite în sectorul tehnologic. Cu ajutorul lor a apărut curentul electric, televizorul, computerul, electrocasnicele etc.; descoperirile din termodinamică au dus la dezvoltarea transportului motorizat; iar descoperirile din mecanică au dus la folosirea unor instrumente precum microscopul electronic în microbiologie. Toate aceste procese pot fi văzute în Experimentariul din Timişoara.


De la iluzia optică la principiile dinamicii


Ţinta principală este atragerea tinerilor absolvenţi de liceu spre învăţământul universitar din domeniul fizicii şi ingineriei, dar se doreşte totodată ca, prin ceea se se va întâmplă la Experimentarium, să se popularizez ştiinţa, într-un loc în care oricine are acces la informaţii despre stadiul la care au ajuns realizările tehnologice.

image

Cei curioşi pot experimenta fenomenul iluziilor optice, pot face cunoştinţă cu efectul Coandă, pot încerca experimente inedited din domeniul mecanicii, a fizicii moleculare, termodinamică, electricitate şi optică. 

image

Iată câteva din teoriile care sunt explicate la Experimentarium: "Alb-negu devine color", "Becul fantomă", "Bila transportată centrifugal", "Bucla morţii", "Centrul de greutate vrea mai sus", "Clopoţeii lui Gordon", "Conversaţie fotovoltaică", "Cu trag şi cum se rostogoleşte", "Din câţiva volţi se fac o sută", "Dopul fuge de centru", "Efectul Bermude", "Efectul Coandă", "Efectul giroscopic", "Frânarea electromagnietică", "Generatorul Van de Graaf", "Imponderabilitate", "Leagănul lui Newton", "Legea lui Newton", "Linia Lecher", "Polarizarea prin reflecţie", "Scufundătorul lui Descartes", "Şurubul lui Arhimede", "Transformatorul Tesla", "Unda de pendule" şi multe multe altele.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite