Salt înapoi în timp pentru profesori
0Reducerea salariilor îi duce pe dascăli înapoi cu 10 ani din punct de vedere financiar. Tăierea a 25 la sută din veniturile cadrelor didactice înseamnă pentru mulţi un stil de viaţă mai modest decât până acum.
Banii pe care cadrele didactice cu zeci de ani de experienţă îi primesc începând cu această vară îi forţează să-şi calculeze bugetul mai atent ca în urmă cu un deceniu. „Prin tăierea a 25 la sută ne-au adus pe toţi înapoi cu cel puţin 10 ani”, a spus Constantin Rotariu, directorul Colegiului Tehnic „Henri Coandă” din Timişoara, dascăl cu gradul întâi.
Profesorul are 35 de ani în spatele catedrei şi 42 de ani de când munceşte. Salariul său din timpul anului şcolar 2009-2010 ajungea la aproximativ 2.700 de lei în mână. „Acum iau cu nouă milioane mai puţin, nici acum patru ani nu aveam aşa puţin. Noi acum suntem cam la 75 la sută din nivelul salariilor de acum şapte-opt ani”, a spus Constantin Rotariu.
Venituri tot mai mici
În aceeaşi situaţie sunt profesorii din învăţământul primar. Maximilian Adamescu este dascăl din 1977 la Şcoala Numărul 9 din Reşiţa. În urma încadrării ca profesor de învăţământ primar, primea lunar suma de 2.669 de lei, salariul brut. „Pe perioada când am fost un simplu institutor am primit în jur de 1.983 de lei. Acum, beneficiez şi de o gradaţie de merit conform ministerului, de 25 la sută şi am şi plata cu ora, în jur de nouă ore pe lună”, a spus acesta. În urma ultimei tăieri din salariu, învăţătorul primeşte în jur de 1.800 lei, la fel ca şi cadrele didactice care nu au vechime. Reşiţeanul spune că se va descurca greu.
Şi arădenii sunt dezamăgiţi de situaţia în care se află. Lucian Ardelean este profesor de Logică la Liceul Teoretic „Vasile Goldiş“ din Arad de zece ani. Bărbatul spune că îi va fi greu să se motiveze, după aceste reduceri. „Până în ianuarie anul acesta, primeam 1.500-1.600 de lei, după care ne-au fost retrase sporurile de merit. După scăderea cu 25 la sută a salariilor, probabil voi lua din toamnă circa 1.000-1.100 de lei. Toată treaba asta nu va duce la nimic bun, ci dimpotrivă, vor avea loc mitinguri şi proteste”, a spus Lucian Ardelean.
Modificări usturătoare
Chiar şi cei mai tineri vor resimţi schimbările radicale. Viorela Sandu, de 31 de ani, este educatoare, titulară pe post, în municipiul Deva de aproape trei ani, dar are o vechime în învăţământ de 12 ani. Până acum beneficia lunar de un salariu de 1.400 de lei.
„În august, atunci când voi lua banii pentru luna iulie, voi avea un salariu mai mic cu 400 de lei”, a declarat hunedoreanca. (Iulia Tudor, Dana Firiţeanu, Adrian Todor)
Dascăli mai puţin motivaţi
Banii puţini pe care un începător îi primeşte atunci când intră în sistemul de învăţământ motivează din ce în ce mai puţini tineri să devină profesori. „Faci tot ce poţi şi ţi se închid uşile în nas”, a spus Mihaela Panduru, cadru didactic. Reprezentanţii inspectoratului şcolar admit că tentaţia unui loc de muncă mai bine plătit poate fi mare pentru profesori încât unii să renunţe. „Mulţi ţin cont că trebuie să formeze generaţii de oameni la un moment dat şi pun asta înaintea banilor”, a spus Ion Luican, inspector adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.