Timişoara: Ucrainenii din Banat ţin cu „Poli” în meciul cu Şahtior (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Ucrainenii din Banat ţin cu „Poli” în meciul cu Şahtior (GALERIE FOTO)
Timişoara: Ucrainenii din Banat ţin cu „Poli” în meciul cu Şahtior (GALERIE FOTO)

În judeţul Timiş trăiesc peste 7.000 de ucraineni. Cea mai mare comunitate este în localitatea Ştiuca, unde trăiesc peste 300 de familii de ucraineni, fiind doar cinci gospodării „străine”, trei de nemţi şi două de romi.

Citiţi şi:

Claudiu Ionescu, din Liga a II-a în Liga Campionilor

„Poli poate elimina pe Şahtior!”

Cum a ratat Politehnica titlul în 1958

Localitatea Ştiuca este situată la 20 de kilometri de Lugoj. În trecut era localitate germană. Când au început nemţii să plece, locul lor a fost luat de ucraineni. „Am locuit în Maramureş, iar câţiva ucraineni care erau aici ne-au spus să venim în locul nemţilor care pleacă. În Banat e mult mai bine. În Maramureş locuiam pe dealuri şi coseam cu coasa, aici tăiem iarba cu cositoarea”, a spus Vasile Benzar, un localnic de 47 de ani.

Acesta a mai spus că ucrainenii s-au înmulţit în Ştiuca prin legăturile de rudenie. „A venit unchiul care şi-a chemat şi nepotul care l-a adus pe verişorul său”, a mai spus Benzar. Ucrainenii s-au înmulţit repede şi datorita numărului mare de copii pe care îl au unele familii. Potrivit localnicilor, sunt foarte multe familii cu şase, şapte sau chiar 11 copii.

Ucrainenii sunt „polişti” înrăiţi


Odata stabiliţi în Banat, „ruşii”, cum îşi spun localnicii, nu şi-au uitat originile, dar când vine vorba de fotbal sunt trup şi suflet pentru Poli. „Suntem împotriva Bucureştiului. Ţinem cu Poli şi după aceea cu CFR. Chiar dacă Poli o întâlneşte pe Şahtior tot cu Timişoara ţinem. Cu Şahtior ţinem dacă joacă împotriva lui Dinamo, Steaua sau Rapid”, a spus liderul de galerie din Ştiuca, Vasi, în vârstă de 19 ani, care nu lipseşte de pe Dan Păltinişanu când are Poli meci acasă, chiar dacă trebuie să parcurgă 160 de kilometri dus-întors.

Mesaj pentru Lucescu

Galeria din Ştiuca a ţinut să-i transmită lui Mircea Lucescu şi un mesaj în ucraineană, mesaj pe care îl puteţi urmări în format video astăzi pe timisoara.adevarul.ro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite