Timişoara: PORTRET / Ioana Huţanu, fetiţa inspirată de Cleopatra
0A revenit pe meleaguri româneşti, după o lungă excursie în Egipt, cu gânduri măreţe despre celebra faraoană şi viaţa ei.
Profil:
Născută. 5 martie 2000, Timişoara
Educaţie. Elevă în clasa a III-a
Experienţă. Fondatoarea clubului „Cleopatra”
Nimeni nu s-ar fi aşteptat ca micuţa Ioana, după o simplă excursie în Egipt, să pună la cale un plan de bătaie pentru promovarea Cleopatrei în Timişoara. Totul a început între pereţii clasei în care învaţă. A ridicat mâna, a povestit cât de mult a marcat-o chipul şi viaţa Cleopatrei, a etalat scurt ideile sale despre un viitor club dedicat reginei egiptene şi a enumerat datele pe care le-a găsit pe internet despre Cleopatra. „Mi-a plăcut foarte mult Cleopatra, pentru că mereu m-au fascinat prinţesele, mai ales că totul s-a petrecut demult şi totul e antic”, a povestit Ioana Huţanu, şefa clubului „Cleopatra”.
Caiet de înscriere şi idei
Clubul a prins rădăcini după ce mai toţi colegii au rămas încântaţi de ideea Ioanei. Iar prima măsură în calitate de şefă a clubului a fost să întocmească un caiet de sarcini, unde prima pagină este dedicată înscrierilor în club. „I-am trecut într-o parte pe cei care sunt din internat şi pe cei din clasa mea. Dintre toţi, sunt şi colegi care au plătit taxă de participare 35 de bani, dar nu este obligatoriu. Cu suma pe care o voi aduna, voi face o revistă despre Cleopatra, pe care o voi da la toţi colegii”, a povestit Ioana.
Mandatul de şefă a clubului nu a fost mereu roz. Şefa unui fost club dedicat tot culturii egiptene şi-a dizolvat ONG-ul şi a dorit să devină şefa clubului înfiinţat de Ioana. „O prietenă foarte bună de-a mea a avut şi ea un club, «Egiptul antic», dar l-a desfiinţat şi a venit cu pretenţia să fie direct şefă în clubul «Cleopatra», dar nu am lăsat-o”, şi-a adus aminte Ioana.
Cultură egipteană în secolul XXI
Printre ideile de viitor, schiţate în parte de Ioana, se numără fabricarea unor brăţări, cercei sau eşarfe în stil egiptean. „Vrem să mai facem tricouri, embleme şi steaguri, toate cu desene inspirate din cultura egipteană”, a spus şefa clubului. Printre schiţe sunt şi câteva desene cu un omuleţ în două poziţii de dans. „Vom face şi coregrafia unui dans care să respecte cultura egipteană. O să vrem să dansăm ca egiptenii. Deja am exersat cele două poziţii de dans pe care le-am desenat. Restul le vom discuta în şedinţele pe care le voi organiza”, a adăugat micuţa Ioana.
Până atunci, fetele îşi exersează cunoştinţele despre egipteni şi Cleopatra, faţă de orice necunoscător. „Cleopatra este mult mai mică decât noi, s-a născut în 69 î.Hr”, se distrează în grup colegele Ioanei.
Întrebări şi răspunsuri
Cum arată revista pe care ai început-o singură?
Am colorat-o cu creioane, ca să pară antică. Iar toată revista este despre Cleopatra. Încă nu este gata, dar o să muncesc mult ca să o termin.
Văd că ai trecut în caietul de sarcini toate gândurile tale, au vreo ordine?
Nu prea, la început mi-au venit foarte multe idei şi le-am scris pe toate, motive, scopuri şi de toate.
Cum de nu ai lăsat să fii detronată de cea mai bună prietenă a ta?
Nu am lăsat-o să fie ea şefa clubului pentru că a fost ideea mea iniţial. Nu putea să intre în club direct ca şefă, dacă vroia ca membră, era altceva.
Ce-i place
Îi place foarte mult sportul, iar printre culorile preferate enumeră galbenul, roşul şi portocaliul. „Îmi place foarte mult Cleopatra şi tot ceea ce ţine de viaţa ei“, a precizat Ioana.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac deloc hoţii, criminalii şi toţi cei care înjură. Nu-mi mai place că, în clădirile istorice, au pus camere de filmat, dar, până la urmă, e bine, că ţin departe hoţii“, a spus şefa clubului Cleopatra. În lista culorilor pe care le detestă se regăseşte albastrul.