Închisoare cu executare pentru patronul unui local care i-a atacat pe inspectorii ANAF: „Vă caut şi-n gaură de şarpe!“
0Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa finală în dosarul de ultraj în care a fost trimis în judecată un afacerist acuzat că i-a atacat pe inspectorii veniţi în control la restaurantul său. Incidentul a avut loc în campania de la alegerile locale din 2016, când bărbatul era candidat independent la Primăria Reşiţa.
Patronul restaurantului Casa Bănăţeană din Reşiţa, Laurenţiu Bora, fost candidat independent la Primăria Reşiţa, merge la închisoare. Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat pe Bora la doi ani de închisoare cu executare pentru ultraj. Bărbatul a fost găsit vinovat pentru ultraj, fiind acuzat că, în mai 2016, când localul pe care îl deţine a fost supus unui control din partea ANAF, i-a atacat cu cuţitul pe inspectorii veniţi în control, rănindu-l pe unul dintre inspectori, care a necesitat 12 zile de îngrijiri medicale.
Filmul evenimentelor
„Cei trei inspectori antifraudă au ajuns la sediul societăţii fiind îmbrăcaţi în uniforma de serviciu, s-au legitimat şi au fost invitaţi de către administratorul societăţii în incinta restaurantului Casa Bănăţeană, la una dintre mesele localului, în apropierea barului, fiind solicitate explicaţii scrise administratorului societăţii. Împreună cu inculpatul s-au mai aflau soţia acestuia şi martorul I.D.P., care a fost prezentat inspectorilor ca fiind contabilul societăţii La Borady SRL”, au arătat procurorii modul în care a început totul.
În urma verificărilor, inspectorii ANAF i-au transmis lui Bora că firma lui se află la a doua abatere în termen de 24 de luni şi activitatea restaurantului fi suspendată pe o perioadă de 30 de zile, iar căile de acces clienţi vor fi sigilate. Când a auzit că activitatea firmei lui va fi suspendată, Bora a devenit recalcitrant şi s-a dus în spatele barului, a luat un cuţit şi l-a pus la gâtul unuia dintre inspectori, ameninţându-l că „îi ia gâtul”.
„În aceste condiţii, persoana vătămată a alergat afară din restaurant, prezentând urme de sânge la nivelul gurii şi a mâinii stângi, comunicându-le colegilor că a fost atacat cu cuţitul de către inculpatul Bora Laurenţiu”, se mai arată în rechizitoriu. Potrivit procurorilor, după acest moment, inspectorii antifraudă au sunat la 112 cerând intervenţia unui echipaj de Poliţie. Nici după sosirea poliţiştilor, patronul localului nu s-a potolit. „Am să vă caut şi în gaură de şarpe, şi după 5 ani de zile, ascultaţi-mă”, le-a transmis Bora inspectorilor ANAF, după ce a aruncat şi cu o sticlă după ei.
„Rânjeau şi erau bucuroşi”
După incident, Bora a fost reţinut, iar în urma anchetei care a durat aproximativ un an şi două luni, bărbatul a fost trimis în judecată pentru ultraj. Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Reşiţa. Cu ocazia procesului, fostul candidat la Primăria Reşiţa s-a apărat susţinând că „având în mână o portocală şi un cuţit, s-a apropiat de masa unde stătea inspectorul N.I.M., dorind să se aşeze, dar nu a apucat pentru că inspectorul N. s-a speriat şi l-a prins de mână, respectiv de cuţit”. În privinţa leziunii de la nivelul feţei, Bora a spus că „se datorează probabil faptului că acesta a încercat să îl împingă pe inculpat, prinzându-l de mână”.
În privinţa sticlei aruncate în direcţia inspectorilor ANAF, bărbatul a declarat că inspectorii „tot spuneau că trebuie să închidă restaurantul, iar soţia îi ruga să nu mai vorbească, să o lase în pace, iar inspectorii rânjeau, erau bucuroşi”.
Sentinţa finală: doi ani de închisoare cu executare
Judecătorii care au judecat procesul în primă instanţă, la Judecătoria Reşiţa, l-au condamnat pe Bora la trei ani şi şase luni de închisoare în regim de detenţie. Judecătorii de la Reşiţa au arătat că „inculpatul a înţeles să comită aceste fapte şi să exercite acte de violenţă şi ameninţări la adresa funcţionarilor ANAF, dând dovadă de o atitudine recalcitrantă şi ostilă”.
De asemenea, judecătorii au mai avut în vedere „determinarea de care a dat dovadă în a-şi pune în aplicarea rezoluţia infracţională, în contextul în care, de faţă cu organele de poliţie, a aruncat, în scop de răzbunare, cu o sticlă de apă, din material de sticlă, în direcţia persoanelor vătămate, lovindu-l pe unul dintre inspectori în zona umărului şi a hemitoracelui”. În condamnarea cu executare a lui Bora judecătorii au avut în vedere şi antecendentele penale ale bărbatului, care a suferit „o condamnare la pedeapsa închisorii, aplicată de autorităţile străine, pentru săvârşirea unei infracţiuni de furt”.
Sentinţa Judecătoriei Reşiţa a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timişoara, iar judecătorii de aici au redus pedeapsa lui Bora de la trei ani şi şase luni la doi ani de închisoare cu executare. Sentinţa este definitivă.