Inspectorii sanitari susţin că apa de la robinet este bună de consum, deşi nu arată deloc aşa
0Direcţia de Sănătate Publică susţine că apa de la robinet şi cea din fântânile publice nu reprezintă nici un pericol pentru timişoreni. Cu toate acestea, oamenii spun că este practic imposibil să bei apa furnizată de Aquatim din cauza gustului de clor şi a depunerilor.
Dacă pentru timişoreni apa de la robinet este folosită doar pentru gătit sau spălat, inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş dau asigurări că aceasta este numai bună de băut. Consumatorii se plâng de faptul că apa miroase a clor şi că lasă depuneri, însă măsurătorile DSP arată că exact opusul. "În ultimele două luni, în laboratoarele DSP au fost analizate 142 de probe de apă, prelevate din reţeaua de distribuţie a municipiului Timişoara (apă de la robinet furnizată de către Aquatim), fântâni particulare (la cerere) şi din cele 92 de foraje publice aflate pe teritoriul Timişoarei", se arată într-un comunicat de presă remis de DSP Timiş.
Timişorenii spun însă, că deşi măsurătorile făcute de DSP nu sunt concludente pentru că efectele nocive ale apei de la robinet se pot vedea cu ochiul liber. "Nu bem apă de la robinet pentru că nu este sănătoasă. Nu are un gust plăcut, ci din contră, se simte o substanţă chimic foarte acidă. Lasă mult calcar pe pahar şi în maşina de spălat la fel, iar ei ne spun că e bună de băut?", se întreabă Florin Pistol, un timişorean de 27 de ani. (foto)
În urma analizelor s-a constatat că probele au fost corespunzătoare chimic şi bacteorologic, astfel că "apa de la robinet este bună pentru consum". Din cele 23 de probe recoltate din fântânile particulare, patru au ieşit necorespunzătoare şi chimic şi bacteriologic şi s-a recomandat dezinfecţie şi foraj suplimentar. Cele 92 de fântâni publice forate în Timişoara au adâncimi cuprinse între 80 şi 180 de metri. Analizele făcute recent arată că 13 din aceste foraje au un conţinut crescut de fier şi prezintă turbiditate crescută (culoare uşor maronie). Medicii au recomandat firmei, care face întreţinerea la aceste fântâni, dezinfecţie şi filtrare suplimentară, după care se va relua verificarea probelor. La sediul DSP nu au fost sesizări în legătură cu calitatea apei de băut.