Prima inimă artificială din România bate în corpul unui sucevean. Operaţia a fost făcută, în premieră naţională, de medicii din Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Horaţiu Suciu, alături de cei doi specialişti străini vorbesc despre succesul intervenţiei FOTO: Ana Gojda
Medicul Horaţiu Suciu, alături de cei doi specialişti străini vorbesc despre succesul intervenţiei FOTO: Ana Gojda

Medicii târgumureşeni de la “Institutul Inimii” au făcut joi, 15 ianuarie, o operaţie în premieră: un pacient în vârstă de 44 de ani a primit o “inimă artificială”.

Intervenţia efectuată joi, 15 ianuarie, de echipa medicului Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş, cu sprijinul a doi specialişti străini, a durat mai bine de 5 ore şi a fost un succes.

Bărbatul operat se afla pe lista de aşteptare pentru a primi o inimă nouă de mai bine de un an şi jumătate, dar starea sa de sănătate se înrăutăţise recent, suferind de probleme respiratorii. Operaţia a început ieri dimineaţă în jurul orei 9.00 şi a durat mai bine de 5 ore.

“Clinica noastră anunţa încă din decembrie anul trecut că este pregătită pentru a face un pas înainte, şi asta am făcut astăzi (joi-n.r.) în tratamentul modern al insuficienţei cardiace (…) una dintre principalele cauze de morbiditate şi mortalitate, în România şi nu numai. Acest tratament modern vine ca o soluţie complementară faţă de transplantul cardiac”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, într-o conferinţă de presă, după intervenţie.

Suceveanul va avea implantat de acum înainte un dispozitiv denumit popular “inimă artificială”. Aceasta este, de fapt, o pompă care activează  muşchiului inimii şi reglează debitul cardiac. Dispozitivul, conectat printr-un fir la o baterie exterioară care are o durată de minimum 6 ore, a costat aproximativ 90.000 de euro cu tot TVA.

Toate costurile intervenţiei de joi de la Târgu-Mureş fiind suportate din fondurile primite de IBCvT Târgu-Mureş în cadrul programului naţional de transplant-Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Medicul Horaţiu Suciu a mai declarat că este nevoie de un program naţional de tratament al insuficienţei cardiace, dar că a primit asigurări de la Ministrul Sănătăţii că acele clinici care derulează programe de transplant cardiac vor fi sprijinite.

Citeşte şi:

Mai multe centre de transplant din 2015

Transplantul de plămâni, între vis şi realitate în România

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite