De ce nu le este recomdat gravidelor să meargă la dentist în timpul sarcinii şi să facă anestezie. Explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul sarcinii majoritatea mămicilor au mare grijă să nu ia niciun fel de medicament, să nu-şi facă nicio injecţie şi dacă se poate să nu urmeze niciun fel de tratament. Dar ce facem atunci când apare o urgenţă? De exemplu, dacă nu am avut grijă de dinţi înainte de a concepe un copil, iar problemele au apărut în timpul sarcinii. La aceste întrebări ne răspune Sorana Grozescu, medic specialist dentist.

Reporter: Cât de important este să avem dinţii sănătoşi, atunci când vrem să concepem un copil?

image

Sorana Grozescu, medic specialist dentist: “În primul rând este un act foarte important, o decizie foarte importantă a celor doi părinţi. Aşa cum avem grijă şi de sănătatea dinţilor. Ca mama, în primul rând ar fi în domeniul igienei orale, un control la stomatolog, iar apoi o igienă drastică pe tot parcursul sarcinii, mai minuţios făcută. Acel control initial la stomolog, ca apoi după ce am conceput un copil să nu existe nicio cavitate carioasă, iar dantura să fie în perfecta stare”.

Reporter: De ce gravidele nu au voie să meargă la dentist în primele şi ultimele luni de sarcină?

Sorana Grozescu, medic specialist dentist: “Este contraindicat a face anestezii în primele trei luni şi ultimele luni de sarcină. În al doilea trimestru de sarcină ar fi posibilă o anestezie, dar doar în cazurile speciale şi cu aprobarea ginecologului”.

Reporter: De ce este contraindicată anestezia? Ce conţine anestezia?

Sorana Grozescu, medic specialist dentist: “O injecţie cu anestezic, pe care o efectuăm conţine foarte puţină adrenalină. Dar, la o sarcină care încă nu e bine fixată sau nu e bine dezvoltată, poate să provoace contracţii şi poate duce chiar la o pierdere de sarcină. Este de evitat, dar în momentul în care apare o durere extrordinară, un accident, niciun fel de anestezie nu este recomandată, dar dacă este necesar nu avem ce face. În ultimele trei luni pot apărea contracţii premature, care pot duce la o sarcină prematură.”

Reporter: Ce pericole pot apărea pentru copil, dacă în timpul sarcinii apar anumite infecţii în cavitatea orală?

Sorana Grozescu, medic specialist dentist“Orice infecţie care apare în gură sau în orice parte a organismului, toate se transmit fătului. Circulaţia sângelui se face de la mama la făt, de la făt la mama. Este imposibil să nu ajungă la făt. O infecţie trebuie tratatpă şi apoi ajungem în sitaţia să dăm anumite antiinfalmatoare, antibiotic, care nu sunt deloc recomandate în sarcină.Efectele antibioticelkor pentru făt sunt foarte multe. Pot da malformaţii, unele antibiotic pot da chiar malformaţii ale dinţilor. Depinde de doza, de felul şi clasa antibioticului.”

Reporter: Cu ce probleme se poate confrunta viitoarea mămică, în timpul sarcinii?

Sorana Grozescu, medic specialist dentist: “Poate apărea o infecţie a gingiilor, pe care noi o numim gingivita de sarcină şi care este foarte urâtă şi neplăcută. Viitoarea mămică suferă din cauza asta. O placă bacteriană care se depune în mod abundant în această perioadă. Această depunere produce această gingivită, roşie, foarte puternică. Femeia poate săî facă şi febră. Se tratează printr-un simplu periaj, cu multă răbadre. Chiar dacă sângerează gingia să fie curăţată şi periată gingia şi dintele şi spaţiile interdentare şi toate locurile interdentare.”

Reporter: Ce le recomandaţi pacientelor dvs în timpul sarcinii?

Sorana Grozescu, medic specialist dentist: “În mod special la femeile însărcinate nu am să le recomand ape de gură, foarte des, pentru că sunt mai sensibile la mirosuri, la gusturi. Important este corectitudinea periajului. Insist foarte mult pe corectitudinea periajului dentar şi folosirea unei paste de dinţi pe care o suportă pacienta. După fiecare masa obligatoriu să-şi perieze dinţii corect. Corect înseamnă să începem pe tioate părţile dinţilor, să periem inclusive limba, obrajii.”

Reporter: După naştere pot apărea şi alte probleme? Ce e interzis sau contraindicat atunci când mămicile alăptează?

Sorana Grozescu, medic specialist dentist:  “Un simplu control la medicul dentist care poate să vadă dacă a mai apărut ceva. Mult din calciul consumat de bebe consumă din calciul mămicii. Fiind şi eu mama, îmi aduc aminte că în primele şase luni nu aveam chef şi nici timp pentru dentist. Este destul de dificil să faci o programare. Dacă ai avut grijă de dantura ta, ai avut dantura bine pusă la punct înainte de sarcină, dacă în timpul sarcinii ai avut un periaj correct, nu pot apărea problem foarte mari. Dacă nu, problemele mici se poat amplifica mult în timpul sarcinii şi cu atât mai mult în timpul alăptării. Femeia se poate neglija şi apar şi problemele şi din cauza asta.”

Reporter: Câte ore nu trebuie să alăpteze mămicile, după o anestezie la medicul dentist?

Sorana Grozescu, medic specialist dentist: “După o anestezie, minimum patru ore este contraindicate alăptatul. Putem spune că după cele patru ore a fost eliminate din organism anestezicul dat de dentist. Nu e periculos pentru copil, dar poate face o alergie, de care să nu şti. Nu e o contraindicaţie majoră, dar e bine de evitat. Decât să luăm antiinflamatoare, antinevragic, algocalmin, care nu dispar din organism şi care pot să afecteze copilul, cred că e mai uşor de suportat o anestezie.

Reporter: Primul lapte, după anestezie trebuie aruncat sau nu?

Sorana Grozescu, medic specialist dentist: “Se poate alăpta liniştit, nu trebuie muls laptele, dacă s-a aşteptat minim 4 ore.” De asemenea, radiografiile dentare de rutină, care se fac de regulă odată cu analizele anuale, pot fi amânate până după naştere.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite