Ce aduce în 2016 noul Cod Fiscal. Explicaţia şefului Finanţelor Mureş: TVA scade, se modifică impozitele şi persoanele fizice autorizate vor plăti CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul cod fiscal FOTO: adevarul.ro
Noul cod fiscal FOTO: adevarul.ro

Modificările TVA şi impozite mai mari pentru firmele de apartament sunt doar două din modificările ce vor apărea de la 1 ianuarie 2016. Fiscul va modifica substanţial şi declaraţia 600, privind plata CAS, iar totodată se modifică şi impozitul pe profit, precum şi cel pe venit.

Modificările Codului Fiscal fac referire la impozitul pe profit, cel pe venit, microintreprinderi, contribuţii sociale, TVA, impozite şi taxe locale. Acestea ar fi principalele capitole care vor suferi modificări de la 1 ianuarie 2016.

Cum se va plăti CAS din 2016 la PFA

Formularul 600, folosit în prezent pentru a raporta la Fisc veniturile care reprezintă baza de calcul a contribuţiilor datorate la pensii de persoanele fizice, va fi modificat, schimbările urmând să intre în vigoare în prima zi a anului viitor. Din 2016, PFA-urile nu vor mai putea alege baza asupra căreia va fi aplicată cota CAS, aceasta fiind calculată pe baza venitului net efectiv realizat.

În prezent, CAS-ul datorat de un PFA este calculat la o bază de calcul aleasă de contribuabil şi înscrisă de acesta în formularul 600 – „Declaraţie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”. Cu alte cuvinte, cota contributiei de asigurări sociale (CAS) pe care PFA o datorează la sistemul de pensii este de 26,3% şi se aplică asupra venitului declarat, adică venitul pentru care acesta doreşte să se asigure. Totuşi, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut lunar (2415 lei), dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut lunar. Mai exact, în 2015, baza de calcul pentru CAS s-a încadrat între 845,25 lei şi 12.075 lei. Aplicând cota CAS de 26,3% asupra acestor valori, PFA plătesc la pensie minimum 222,30 lei (35% x 2.415 lei x 26,3%) şi maximum 3.175,725 lei (5 x 2.415 lei x 26,3%)” explică Denes Iren, Şef adj. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş

Noul Cod fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, prevede că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente sunt obligate să se asigure în sistemul public de pensii.

Începând din 2016, PFA-urile vor datora obligatoriu cota individuala CAS de 10,5% calculată la venitul net obţinut, indiferent dacă sunt concomitent salariate. De asemenea, prin intermediului noului formular 600, ele vor putea alege să plătească cota integrală de 26,3% a contribuţiei la pensii. Odată exercitată, opţiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor. Prima cotă, cea de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta”, mai spune Denes Iren, Şef adj. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş

Modificări ale impozitul pe profit

Printre cele mai importante modificări ale codului fiscal se numără şi modificările privind impozitul pe profit. Cota impozitului pe dividende scade de la 16% la 5%, începând cu 1 ianuarie 2017.  

În cazul cheltuielilor cu sponsorizarea, limita de 3 la mie din cifra de afaceri a fost majorată la 5 la mie din cifra de afaceri, celelalte condiţii ramânând neschimbate. Cheltuielile sociale sunt deductibile în limita unei cote de pană la 5% (înainte, limita era de 2%), aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

De asemenea vor fi modificări şi în stabilirea gradului de îndatorare calculat în vederea deducerii cheltuielilor cu dobânzile şi diferenţele de curs valutar aferente anumitor împrumuturi. A fost redusă şi rata dobânzii utilizată pentru împrumuturile în valuta de la 6% la 4%.

Modificări ale impozitul pe venit

Noul cod Fiscal vine cu următoarele modificări pentru impozitul pe venit:

- Se modifică lista aferentă veniturilor neimpozabile. Termenele în  care contribuabilul trebuie să notifice organul fiscal cu privire la începerea sau încetarea unei activităţi se majorează de la 15 zile la 30 de zile. Impozitului pe dividende se reduce de la 16% la 5%, începand cu 1 ianuarie 2017.

- Se modifică de asemenea definiţia activităţilor independente, in sensul includerii şi a veniturilor din activitati de productie. Sunt adăugate noi elemente de cheltuieli deductibile integral în cazul activităţilor independente. Plafonul cheltuielilor sociale creşte de la 2% la 5% din fondul de salarii.

- La calculul venitului net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de artă monumentala, cota de cheltuieli forfetară este de 40% (în loc de 20% şi 25%).

- În cazul capitolului aferent veniturilor salariale, va exista posibilitatea de acordare a diurnei şi administratorilor, nu doar salariatilor. Tichetele cadou acordate cu ocazia evenimentelor speciale (Paste, 1 iunie, Craciun si 8 martie) nu vor fi impozitate.

Modificări TVA

Începând cu 1 ianuarie 2016, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20%, iar începând cu 1 ianuarie 2017 se va reduce la 19%.

Se va introduce taxarea inversă în cazul clădirilor, părţilor de clădire şi a terenurilor de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare prin efectul legii sau prin opţiune. Se va introduce taxarea inversă, pana la 31 decembrie 2018, în cazul telefoanelor mobile, tabletelor PC, laptop-urilor, consolelor de jocuri şi a dispozitivelor cu circuite integrate.

Se va introduce cota redusă de TVA de 5% şi în cazul livrării de manuale şcolare, cărţi, ziare şi unele reviste, precum şi pentru serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee etc, pentru care anterior se utiliza cota redusă de TVA de 9%. Evenimentele sportive vor fi încadrate în categoria operaţiunilor pentru care se aplică TVA redusa de 5%.

Pentru mai multe detalii privind Noul Cod Fiscal puteţi accesa următorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_227_2015.htm

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite