Alimente interzise în timpul caniculei: la ce să renunţăm ca să nu ne afecteze căldura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele caniculare, cel mai important este ca organismul să nu piardă apă, să fie mereu bine hidratat şi trebuie să fim atenţi să nu facem nicio intoxicaţie alimentară. Specialiştii ne recomandă să evităm alimentele cu efecte diuretice şi să renuţăm la dulciuri.

În zilele de vară foarte călduroase, cele mai indicate alimente sunt cele care conţin foarte multă apă. Se ştie că pepenele are 92% apă, castravetele este 95% apă, iar căpşunile, grapefruitul şi ridichiile au şi ele un conţinut foarte bogat în apă.

Alimente interzise în timpul caniculei

Când vine vorba de alimente interzise, este bine să evităm consumul produselor care ne balonează, care au efect diuretic şi care ne provoacă stări de ameţeală. Unii specialişti spun că în zilele toride cafeaua poate crea astfel de efecte, însă părerile sunt împărţite.

„Evitaţi să consumaţi carne bogată în grăsimi animale, preparată la grătar sau prăjită în ulei, deoarece este dificil de digerat în toate formele sale. Protejaţi-vă de unele fructe şi legume cu proprietăţi diuretice, cum ar fi mărarul, anghinarea sau sparanghelul. În zilele de caniculă, corpul nu are nevoie să piardă apă, ci să se deshidrateze. Glucidele sunt puţin recomandate, deoarece sunt greu de digerat. Dacă sunteţi gurmanzi, renunţaţi la bomboane, prăjituri şi produse de patiserie. Totodată, este important să evitaţi toate băuturile ce conţin alcool – fie că este bere, vin, nicio băutură pe bază de alcool nu ajută la hidratare, din contră. Efectul său diuretic produce pierderea de apă. Dacă nu puteţi renunţa la alcool, gândiţi-vă să beţi un pahar de apă după fiecare pahar de vin consumat. De asemenea, băuturile carbogazoase sunt „prietenii falşi“ care conţin zahăr – aspectul lor răcoritor cu picăturile de apă care se scurg pe sticlă ne poate induce în eroare. Băuturile gazoase şi îndulcite nu sunt bune răcoritoare. Din contră, bulele pot produce dureri de stomac”, ne spun medicii specialişti.

Nutriţioniştii ne dau şi câteva sfaturi şi ne spun ce e indicat să mâncăm atunci când este foarte cald afară.

“Cele mai bune legume pe timp de caniculă: varză, salată verde, castraveţi, roşii, sparanghel, conopidă, ciuperci, mazăre, ardei, cartofi, dovlecei, morcovi, pătrunjel. Alunele sărate sunt bune de consumat vara din două motive: în primul rând pentru că acestea te vor face să consumi cantităţi mai mari de apă, iar în al doilea rând, pentru că datorită conţinutului de sare vei reţine mai multă apă în organism, ceea ce înseamnă că vei fi mai hidratat. Pepenele verde este o explozie de vitamine, un adevărat deliciu culinar, un aliment foarte săţios, detoxifiant şi extrem de hidratant. Lichidele potrivite pe timp de caniculă sunt următoarele: limonada, socata, ceaiul de tei cu lămâie, suc de fructe proaspete, ceaiul de busuioc, ceaiul verde, ceaiul de rozmarin, ceaiul de coriandru, ceaiul de sunătoare şi cel de măceşe”, spun nutriţioniştii.

Totodată, specialiştii ne recomandă să mâncăm puţin şi să fim atenţi la indigestii, deoarece atunci când e foarte cald suntem predispuşi la acestea.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite