Târgu-Mureş: Studenţii străini "vacă de muls" pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fandi Anas si Al-Najdawi Jousef au venit din Siria si Iordania pentru a studia medicina la Targu Muress
Fandi Anas si Al-Najdawi Jousef au venit din Siria si Iordania pentru a studia medicina la Targu Muress

Sute de studenţi străini plătesc mii de euro anual pentru a studia medicina la Târgu-Mureş. Universitatea de Medicină şi Farmacie foloseşte banii acumulaţi din taxe pentru a investi în dezvoltarea universităţii.

Taxa anuală pentru studenţii care vin din ţări membre UE este de  8.500 de lei, în timp ce tinerii din ţări extracomunitare scot din buzunar 5.000 de euro pentru a învăţa la Târgu-Mureş. Taxele sunt cu puţin mai mici decât decât cele percepute în ţările lor de origine, însă la noi admiterea este mult mai uşoară, iar şcoala este „mai serioasă".

Admitere uşoară

Fandi Anas are de 18 ani şi a venit tocmai din Siria ca să studieze Medicina Generală la UMF. De mic a visat să devină doctor, dar la universităţile din ţara sa natală admiterea e foarte dificilă. „La noi se dă un test din nouă materii şi trebuie să acumulez 237 de puncte din 240, iar dacă nu obţii atâtea, trebuie să dai admitere din nou, anul următor. Eu n-am mai vrut să aştept un an şi am decis să vin în România", spune Anas.

Sirianul are noroc că mama lui este româncă, vorbeşte limba noastră aşa că nu a fost nevoit să urmeze cursurile în limba engleză. Totuşi, plăteşte o taxă de şcolarizare de 3.500 de euro anual. „Am obţinut o reducere de 33% din taxă pentru că mama e româncă", spune sirianul.  

Tot Medicină studiază şi iordanianul Al-Najdawi Jousef, de 19 ani. „În Aman taxa la Medicină e de 2.000 de euro, mai mică decât aici. Acolo însă se intră foarte greu", spune Jousef.

Dacă pentru studenţii străini taxa de şcolarizare nu e foarte mare, pentru cei români este uriaşă. „Plătesc 4.500 de lei pe an în patru rate. E foarte mult, dar am noroc că mă ajută părinţii şi bunicii. Am ajuns să adun fiecare leu şi să mă gândesc de două ori înainte de-a ieşi în oraş", spune Cătălin Dogaru, student în anul I la Medicină Generală.

20 de studenţi exmatriculaţi

 De la începutul anului universitar, 20 de medicinişti au fost exmatriculaţi din cauză că nu şi-au plătit taxa de şcolarizare. Toţi sunt studenţi români. „Avem, în total, 4100 de studenţi, dintre care 99 sunt străni care studiază în limba engleză şi plătesc o taxă anuală de 5000 de euro. Aceştia sunt, cu toţii, cu plata la zi", a spus Elena Nistor, secretar şef la UMF.

„Deşi 5.000 de euro pare o taxă mare, dacă corelăm maniera în care cadrele didactice sunt normate pentru predarea în altă limbă, sunt nişte costuri care se justifică. Cam 80% din sumele rezultate din taxe le folosim pentru dezvoltarea universităţii, adică dezvoltarea de laboratoare, consumabile, dotări pentru activitatea didactică medicală şi de cercetare, dar şi pentru bursele oferite studenţilor",  a completat profesor  doctor Klara Brânzaniuc, prorector ştiinţific la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Taxe duble de anul viitor

Senatul Universitar a aprobat cifra de şcolarizare şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2010-2011. Astfel, de  anul viitor taxele vor fi mărite la 8.000 de lei pentru Medicină, Medicină dentară şi Farmacie, respectiv 4.000 de lei pentru asistenţă medicală, tehnică dentară şi asistenţă de farmacie. Pentru studenţii străini ce studiază în limba engleză taxa rămâne de 5.000 de euro pe an

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite