Târgu-Mureş:Portret-Dodó Gábor pregăteşte viitorii hocheişti mureşeni
0Născut cu sportul în sânge, mureşeanul este antrenorul secţiei de hochei pe iarbă a Clubului Sportiv Şcolar Mureşul. Între Dodó Gábor şi sport există o adevărată poveste, având în vedere că mureşeanul era pasionat de mişcare încă din fragedă pruncie.
„Aveam doi ani şi mă dădeam foarte des pe patine cu rotile. Nu ştiam să vorbesc, dar petreceam ore întregi jucându-mă în acel mod. Mereu mi-a plăcut sportul şi mereu am ştiut că fără sport nu aş fi putut trăi”, spune bărbatul. Şi în consecinţă, acesta şi-a legat cursul vieţii de sport. Încă din clasa a doua el a practicat hocheiul pe gheaţă, până în 1992, când din cauza lipsei banilor fondurilor pentru amoniac, atât de necesar menţinerii „în viaţă” a patinoarului, clubul local de hochei pe gheaţă s-a desfiinţat, reprofilându-se pe hochei pe iarbă.
În 1996 a devenit antrenor secund- jucător al clubului, iar un an mai târziu, principal, funcţie pe care o ocupă şi astăzi pentru cele trei grupe din cadrul secţiei sportive. „Am continuat să joc şi chiar am obţinut performanţe notabile. În 1998 am cucerit Cupa Campionilor Europeni la hochei pe iarbă. Am fost mereu şi încă sunt un atacant muncitor. Lucrez în echipă, ea primează, căci nu pot spune că sunt un talent înnăscut. Toate rezultatele pozitive din carieră le-am obţinut alături de colegii şi elevii mei, prin efort susţinut şi dăruire totală”, recunoaşte mureşeanul.
Antrenoratul îl motivează
Gaby, cum îi spun elevii şi prietenii deopotrivă, este un antrenor sever, dar apropiat de cei pe care îi pregăteşte. Încearcă să le insufle pasiunea sa pentru sport copiilor şi este mândru atunci când vede că aceştia pun în aplicare instrucţiunile sale şi obţin rezultatele scontate. „Nu există o mândrie mai mare, antrenor fiind, decât aceea de a-ţi vedea sportivii pe teren, dând dovadă de implicare în joc. Când vezi că munca ta dă roade, te simţi cu adevărat un antrenor de succes. Îmi place când primesc dovezi că elevii mei mă respectă şi simt că fac treabă bună când văd că toţi băieţii sunt prezenţi la antrenament şi vor să înveţe”, spune Gábor. În prezent, la CSŞ Mureş activează trei echipe, împărţite pe grupe de vârstă.
Viitorul, legat de sport
Chiar dacă niciodată nu au existat bani destui, echipa a obţinut rezultate dintre cele mai bune, clasându-se mai mereu în plutonul fruntaş al clasamentelor naţionale. „Suntem printre cei mai buni din ţară, în ciuda faptului că nu avem parte de susţinere decât din partea CSŞ. Orice ar fi, obiectivul meu e să educ copiii şi să-i fac să aprecieze sportul aşa cum o fac şi eu. Sportul înseamnă viaţă!”, a încheiat Dodó Gábor.
Profil
Născut
5 noiembrie 1975, în Târgu-Mureş
Activitate
Antrenor
Educaţie
Facultatea de Educaţie Fizică şi sport Al. I. Cuza din Iaşi
Stare civilă
Necăsătorit
Ce-i place
„Sunt pasionat de tot ceea ce înseamnă sport şi în special sporturi extreme. Îmi place să escaladez munţi, să practic sporturi de iarnă. Locurile care-mi plac cel mai mult sunt malul Mureşului, Platoul Corneşti şi terenul de sport al liceului Bolyai”, declară mureşeanul.
Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna. Nu suport promisiunile care nu sunt duse la un bun sfârşit. Prefer să mi se spună direct în faţă dacă sunt probleme şi mă conformez situaţiei date. Nu îmi place să văd cum copiii nu înţeleg importanţa educaţiei”, spune Gabor.
Întrebări şi răspunsuri
Care este principala problemă în ceea ce priveşte activitatea clubului CSŞ?
D.G.: Din păcate, nu prea există locuri în care să ne antrenăm cum trebuie. Am obţinut dreptul de folosinţă a unei săli de sport din oraş, dar numai două ore săptămânal, deci extrem de puţin.
Cât costă echipamentul topic pentru hochei?
D.G.: Ca să vă faceţi o idee, numai o crosă costă 80 de euro. O simplă minge costă în jur de 10 euro, iar 25 de euro e o mănuşă de protecţie. Bani nu am avut niciodată pentru a achiziţiona echipamente noi, complete. Am avut noroc să primim de la străini, în dar, accesorii.