Târgu-Mureş: Cine plăteşte un elicopter pentru Salvamont Braşov?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Cine plăteşte un elicopter pentru Salvamont Braşov?
Târgu-Mureş: Cine plăteşte un elicopter pentru Salvamont Braşov?

Salvamont Braşov nu poate rezolva operativ cazuri grave pe unele din cele mai vizitate trasee din România. Organizatorii Carpathian Adventure cer elicopter echipat cu troliu, pentru Salvamont. Marina a primit vineri un elicopter special.

Directorii asociaţiilor Outward Bound şi Perpetuum Mobile, organizatorii Carpathian Adeventure, au cerut ieri măsuri pentru creşterea nivelului de dotare al serviciilor tip salvamont. Unul din arbitri ediţiei din acest an a decedat în 3 septembrie la Târgu Mureş, după ce în timpul competiţiei montane a suferit un atac cerebral, iar echipele de salvare au avut nevoie de 20 de ore pentru a-l coborâ din munţi.

“Au venit cu ceai şi sandwichuri”

Competiţia montană, ediţia a 9-a, s-a defăşurat anul acesta în Munţii Făgăraş. Experţi specializaţi în diferite domenii trebuiau să supravegheze siguranţa, echipele locale salvamont fiind parteneri ai concursului de aventură unic în România.

Pe 13 august unul din arbitri a făcut o comoţie cerebrală în timp ce se afla pe creasta Viştea Mare, la o altitudine de 2.527 metri, iar coborârea lui şi preluarea de către un echipaj SMURD au durat 20 de ore.

“Luând în considerare că Salvamont ştia din timp de organizarea manifestării considerăm că au avut o conduită neprofesionistă şi SMURD a făcut unele greşeli, de aceea am dorit să tragem acest semnal de alarmă”, a explicat Horvath Kovacs, directorul Outward Bound România.

Organizatorii au mai sesizat asociaţia naţională de profil pentru, însă până ieri când expirase termenul legal de 30 de zile nu au primit nici un răspuns. De asemenea au semnalat că nu există un elicopter pentru intervenţii montane echipat corespunzător, în cazul incidentului lor au apelat la un elicopter privat însă acesta s-a deplasat în alte zone.

Directorul Salvamont Mureş, Kovacs Robert, a explicat că problema este naţională, nici o autoritate publică nu coordonează intervenţiile montane. “E nevoie de rezolvarea situaţiei la nivel naţional. Salvamont Braşov foloseşte un elicopter pe care îl închiriază cu 1000 de euro/oră, dacă acesta nu e chemat în altă parte. Salvamont nu are elicopter. Dotările diferă în funcţie de fondurile alocate de autorităţile publice, şi există discrepanţe mari între judeţe. De asemenea, în unele din judeţe salvamont nu cooperează cu ISU, în altele nu cooperează cu SMURD. La noi nu e cazul”, ne-a explicat Kovacs Robert.



Viştea Mare este un vârf situat în Masivul Făgăraş, care are altitudinea de 2.527 metri, fiind clasat al treilea între cele mai înalte vârfuri muntoase din România, după Moldoveanu, (2.544 m) şi Negoiu, (2.535 m), ambele fiind situate în acelaşi masiv.

Marina Română  a primit vineri 2 octombrie primul elicopter special de intevenţie de acest tip.  IAR 330 Puma Naval este o creaţie omânească 100%, produs al IAR Ghimbav, care va deservi în misiuni fregatele româneşti, dar pentru acest aparat Marina care a făcut lobby din 2007.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite