Târgu-Mureş: Profil / Mărioara Precup, artista binecuvântă de Maria Tănase
0Mărioara Precup a sărbătorit 50 de ani de activitate artistică, printr-un spectacol la Târgu Mureş. Nu renunţă însă la cântat.
Artista a venit pe lume, într-o zi de 13, zi cu noroc pentru cea de-a treia fată a familiei Precup. Mărioara a fost ultimul copil al familiei, iar dorinţa tatălui de a avea un băiat nu i s-a mai împlinit niciodată.
Toţi s-au bucurat însă până la urmă că că Mărioara a dus mai departe numele de Precup prin cântecele ei şi o activitate artistică unanim apreciată. Copilăria artistei a fost marcată de ororile celui de-al doilea război mondial, dar părinţii s-au străduit să le asigure celor trei fetiţe un trai liniştit, din care să nu le lipsească micile bucurii.
„Seara stăteam cu toţii la gura sobei, iar mama ne învăţa cum să fim oameni de omenie, cum să ne comportăm, ne învăţa rugăciuni, cântece, îndeletniciri femeieşti: să ţesem, să toarcem, să ne coasem straiele, cămăşi şi cătrinţe, să fim cele mai frumoase şi harnice fete din sat”, îşi aminteşte artista.
Mama i-a predat ştafeta în faţa juriului
Mărioara îşi urma mama pe la toate festivalurile şi concursurile la care aceasta participa. Aşa s-a născut pasiunea pentru cântec.„În anul 1959 am participat la un concurs de artişti amatori, împreună cu mama şi mulţi tineri din satul nostru, din tot raionul şi regiunea. Am cântat o doină haiducească. A fost primul concurs câştigat de mine şi pot spune, începutul carierei mele de artistă”, ne spune Mărioara Precup.
Lupta s-a dat între Mărioara şi mama sa. Juriul trebuia să premieze un singur concurent pentru a putea fi trimis la Bucureşti la faza finală. Pentru a nu crea disensiuni, membrii juriului le-au pus pe mamă şi fiică să aleagă care dintre ele va merge mai departe. Mama i-a cedat şi i-a predat ştafeta Mărioarei.
„M-a binecuvântat, m-a încurajat şi mi-a spus că va fi alături de mine, oriunde mă vor purta paşii în lume. Şi nu am făcut-o pe mama de ruşine. Am luat premiul I pe ţară şi titlul de laureat al celui de al V-lea concurs de artişti amatori”, spune cu dragoste şi mândrie.
Maria Tănase i-a apreciat vocea
În anul 1962 a participat împreună cu taragotistul Dumitru Fărcaş, cu Dumitru Sopon şi alţi solişti la o preselecţie pentru festivalul de la Helsinki. Aici a întâlnit-o pe Maria Tănase care i-a apreciat vocea.„La un spectacol dat cu Filarmonica de stat din Craiova, această doamnă a cântecului popular, Maria Tănase, a venit special să mă audă cântând. La plecare, m-a sărutat, m-a felicitat din toată inima şi mi-a urat succes în continuare”, mai povesteşte artista. La Târgu Mureş a activat la Ansamblul Mureşul din 1968 până în 1995.
Întrebări şi răspunsuri
Cum a fost spectacolul aniversar?
Au fost momente foarte emoţionante, n-am dormit două săptămâni înainte, vroiam să iasă un spectacol bun. Mulţumesc lui Dumnezeu şi tuturor celor care m-au ajutat.
Doina e în patriomoniul UNESCO, ce înseamnă pentru dvs?
Doina este cea mai apropiată de sufletul meu. Cel care nu ştie să cânte doine nu e cântăreţ. Mie îmi plac foarte mult doinele, poţi exprima şi dragostea şi supărarea şi veselia, pot să spui totul.
Ce mesaj aveţi pentru publicul mureşean?
Le doresc sănătate că asta e cea mai bună, fericire şi tot binele din lume. Să nu uităm că toamna e frumoasă, frunzele cad şi nu se mai întorc, dar să nu uităm că sunt frunze care nu cad şi oameni care nu se uită.
Ce-i place
Îi place să fie înconjurată de oameni. Îşi umple mereu casa cu oaspeţi şi colegi de breaslă. Adoră să fie înconjurată de cei doi copii şi de nepoţi. Familia i-a fost sprijin moral şi i-a fost alături toată viaţa.
Ce nu-i place
Nu îi plac răutăţile, invidiile şi meschinăriile. Nu agreează ideea de fi în centrul atenţiei, şi probabil modestia a făcut-o să piardă multe în viaţă.
Profil
Nume şi prenume
Mărioara Precup
Data şi locul naşterii
13 iunie 1941, Leşu, judeţul Bistriţa Năsăud
Studii
Conservatorul Cluj Napoca
Activitate
Solist Ansamblul Profesionist Mureşul
Stare civilă
căsătorită