CNS vrea ca Parlamentul European să recunoască Ţinutul Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNS vrea să strângă semnături pentru autonomia Ţinutului Secuiesc foto arhivă
CNS vrea să strângă semnături pentru autonomia Ţinutului Secuiesc foto arhivă

Consiliul Naţional Secuiesc a decis să demareze o campanie de strângeri de semnături, prin care Uniunea Europeană să recunoască printr-un act juridic dreptul de autodeterminare a Ţinutului Secuiesc.

Uniunea Europeană oferă cetăţenilor din statele membre dreptul la iniţiative cetăţeneşti. Aceste iniţiative trebuie susţinute de un milion de semnatari din sapte ţări membre ale Uniunii. Conform unui Regulament al Parlamentului European, până la 1 martie 2012, fiecare stat membru trebuie să desemneze o autoritate responsabilă cu verificarea procesului de strângere de semnături.

Iniţiativa cetăţenească a Consiliului Naţional Secuiesc este "recunoașterea printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare, a comunităților autohtone care păstrează particularitățile naționale și tradiții specifice, precum și asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea". 

Cu alte cuvinte, CNS doreşte autonomia Ţinutului Secuiesc, iar pentru acest lucru are nevoie de minimum 24.750 de semnături din România. "Noi intenţionăm însă să trângem circa 200.000 de semnături", a precizat Izsak Balazs, preşedintele CNS.

La aceste semnături se adaugă cele strânse în regiunile similare din Europa. "A fost adoptată hotărârea de a crea la nivel unional condiţiile juridicie ale autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, contactând locuitorii regiunilor similare din Europa, care de asemnea păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii istorice, ca în urma alianţei şi cooperării noastre, drepturile colective ale populaţiilor acestor regiuni sp devină o cauză de drept comunitar", a arătat Izsak Balazs.

Pentru a putea începe procesul de strângere  a semnăturilor la 1 aprilie 2012, CNS a trimis o petiţie Guvernului României şi premierului Emil Boc, prin care cere că Regulamentul Parlamentului European privind iniţiativele cetăţeneşti să fie respectat. 







Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite