VIDEO Proiect inedit de donaţii pentru „Cuminţenia pământului“: românii sunt chemaţi să se identifice cu un cui dintr-o lucrare de String Art

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de tineri artişti care realizează lucrări în tehnica String Art au conceput un proiect inedit menit strângerii de fonduri pentru achiziţionarea „Cuminţeniei pământului“ a lui Brâncuşi. Proiectul este denumit „Ciocâlteul lui Brâncuşi“.

Patru tineri entuziaşti care fac parte din grupul „Cufir“ vor realiza o lucrare de dimensiuni foarte mari în care va fi prezentată una dintre lucrările lui Brâncuşi, la care vor folosi 7000 de cuie şi 20 kilometri de aţă. Românii sunt invitaţi să cumpere cu 10 lei câte un cui care va fi folosit la această lucrare, care, la final, va fi scoasă la vânzare.  „Am dorit să ne implicăm mai mult, decât de a face o simplă donaţie. Felul nostru de a ne implica este reprezentat de tehnica String Art. Practic, batem cuie în plăci din lemn şi le legăm cu aţă creând imagini vizuale. Prin acastă tehnică ne-am propus să realizăm o operă tribut  marelui Constantin Brâncuşi, de dimensiuni mari“, a precizat Remus Rădvan, coordonatorul proiectului.

Cum se poate dona

Remus Rădvan, coordonatorul proiectului, originar din Târgu Jiu, ne explică modul în care se poate dona:

„Ne-am gândit să fie o operă la care să contribuie toţi românii, pentrui că avem nevoie să fim împreună pentru a reuşi. Ne-am gândit la o metaforă foarte interesantă de a fi împreună pe aceeaşi placă şi ne imaginăm metaforic românul ca un cui, dar că aceste cuie au fost disipate, iar noi ne-am gândit să luăm mâna asta de cuie şi să le batem pe aceeaşi placă. Avem o campanie de donaţie pentru «Cuminţenia pământului», dar în modul nostru mai creativ. Românii care vor să ne susţină şi să doneze pot face acest lucru pe site-ul nostru crestemidei.ro/brancusi. Donaţiile încep simbolic de la 10 lei pentru un cui, iar noi îi punem cuiul lui pe placă şi numele pe spatele plăcii“.

Cei care vod dona 50 de lei se vor alege cu un clip cu momentul în care cuiul său va fi bătut  în placă şi cu o ilustraţie cu opera finală. Dacă donaţia va fi de 400 de lei, atunci donatorul va primi cadou lucrări de String Art cu diferite lucrări brâncuşiene. De asemenea, cele cinci ciocane care vor fi folosite la realizarea lucrării vor fi oferite celor mai darnici donatori. Donaţiile se pot face până pe data de 18 septembrie. 

Lucrarea va fi finalizată pe 19 septembrie

Tinerii artişti vor începe de astăzi să lucreze într-un spaţiu din Timişoara. Pentru prima dată, lucrarea de String Art va fi prezentată publicului din Târgu Jiu pe data de 19 septembrie. „Opera finală va fi dezvelită la Târgu Jiu, pentru că este oraşul lui Brâncuşi. Vrem să refacem şi drumul lui Brâncuşi, astfel că o să plecăm de la Hobiţa şi până la Târgu Jiu. Lucrarea va sta o zi sau două în Parcul Central sau la Coloana  „fără de Sfârşit“, unde românii îşi pot face fotografii cu ea, după care o să plecăm la Craiova“, a spus Remus Rădvan. A fost realizat şi un videoclip al campaniei. 

În final, lucrarea va ajunge la Bucureşti unde va fi prezentată în diferite locuri, iar la finalul lunii septembrie va fi scoasă la licitaţie, iar banii obţinuţi vor fi donaţi pentru cumpărarea operelui lui Brâncuşi.  Remus Rădvan a precizat că suma pe care şi-au propus să o strângă la finalul camapniei este de cel puţin 4400 de euro. „Preţul de pornire al licitaţiei va fi suma strânsă din donaţii“, a precizat Remus. Pânâ acum au fost vândute peste 30 de cuie.

Cufir

Cei patru tineri provin din mai multe zone ale ţării, care au urmat studiile în Timişoara, iar acum trăiesc în oraşul de pe malul Begăi. Aceştia sunt: Remus Rădvan, Rareş Mateescu, Andrei Mimiş şi Gabriela Czifra.

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite