Semnificaţiile mistice ale pelinului şi busuiocului. Plantele care alungă spiritele rele şi aduc norocul în dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelinul şi busuiocul sunt plantele cu cele mai multe şi importante semnificaţii mistice din ţara noastră, fiind folosite chiar şi la descântece. De asemenea, au şi efecte binefăcătoare asupra organismului.

Pelinul este considerată planta „sfântă“ şi era purtată de preoţii din Antichitate la brâu ca să-i apere de duhurile rele. În Evul Mediu era o plantă de bază a medicinii mănăstireşti.

Pelinul şi busuiocul sunt considerate ca plante aducătoare de noroc în dragoste. Cu roua de pe pelin sau cu apa în care s-a ţinut pelin se spălau fetele de dimineaţă ca să fie mai frumoase sau să aibă noroc în dragoste“, ne explică Albinel Firescu, şeful Secţiei Etnografie din cadrul Muzeului Judeţean Gorj. 

Pelinul are proprietăţi în regenerare tenului, tocmai din acest motiv tinerele considerau că devin mai frumoase dacă îl întrebuinţează.

Pelinul, un inamic al purecilor 

Pelinul mai era folosit de ţărani la umplerea saltelelor, alături de paie. „Se considera că pelinul extermină pureci şi din acest motiv era folosit la umplerea saltelelor. În al doilea rând, aveau un miros specific şi avea un rom de a aroma compoziţia folosită la umplerea saltelor“, mai precizează Albinel Firescu. Potrivit acestuia, în unele zone se face diferenţă între pelin şi peliniţă, o plantă care este înrudită cu pelinul şi face parte din aceeaşi familie.

Pelinul, inspiraţie pentru artiştii populari 

Pelinul face parte din folclorul românesc, fiind prezent atât în melodiile şi poeziile artiştilor populari, pentru a descrie suferinţele vieţii ca urmare a gustul lui extrem de amar. Semnificative sunt versurile unei cunoscute melodii populare:

  „Pelin beau, pelin mănânc/Seara pe pelin mă culc./ Dimineaţa când mă scol/ Cu pelin pe ochi mă spăl,/ Mă spăl să mă răcorescu / Şi mai rău mă amărăsc. 

Efectele binefăcătoare ale pelinulul alb

Vracii satelor foloseau pelinul alb pentru a trata aproape toate bolile asociate cu procesul inflamator: afecţiunile tractului gastro-intestinal, ale rinichilor şi vezicii urinare, dermatitele şi problemele ginecologice.

Pelinul este recomandat şi celor care racesc de sau au guturai. De asemeneea, este utilizat în şi în curele de slăbire. 

Busuiocul alungă spiritele rele 

Busuiocul este planta cu cea mai importantă semnificaţie religioasă. Busuiocul este folosit la stropirea cu aghiazmă, pentru sfinţirea locurilor şi alungarea necuratului.

„Busuiocul este o plantă cu caracter religios. Se pune în apa sfinţit şi pentru că are un efect conservant. De asemenea, se punea la icoană şi se folosea la descântece , la fel ca şi beţele de chibrituri sau cărbunii“,

a spus Albinel Firescu. 

Busuiocul este nelipsit din gospodărie, fiind un aliat al forţelor binelui. 

Fetele purtau busuioc în păr, la ureche sau în sân pentru a avea noroc în dragoste, dar şi pentru a  fi ferite de rele. 

Remedii pe bază de busuioc 

Busuiocul are şi calităţi vindecătoare, fiind un remediu natural pentru tratarea şi vindecarea multor afecţiuni, cum ar fi: bronşita, febra, guta, afecţiuni gastrointestinale sau dureri de stomac.

De la busuioc se folosesc, în scop medicinal, frunzele şi florile, care pot fi recoltate de la sfârşitul lunii iunie şi până în toamnă. 

Infuzia din frunze şi flori de busuioc se recomandă în caz de crampe abdominale, infecţii urinare, dureri de cap, laringită, faringită, gripă, voma şi raceală. 

Albinel Firescu remarcă şi rolul culinar al busuiocului: „Este atât condiment, iar o salată de busuioc este o adevărată delicatesă“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite