Lecţia oferită de o femeie care a învins cancerul: „Pot să spun că sunt cei mai colosali ani din viaţa mea“
0Lupta împotriva cancerului i-a schimbat viaţa Claudiei Şerban, în vârstă de 48 de ani, angajată a Centrului de plasament de la Târgu Cărbuneşti. Ea a fost diagnosticată în urmă cu peste şase ani cu această boala nemiloasă şi de atunci ştie ce contează cel mai mult în viaţă.
Claudia Şerban şi-a spus povestea în cadrul unei întâlniri care a fost organizată de către Asociaţia de oncologie „Sf. Ana“ din Târgu Jiu, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului:
Au trecut de atunci 6 ani, 4 luni şi 23 de zile şi pot să spun că sunt cei mai colosali ani din viaţa mea, pentru că am înţeles ce am trăit şi ce am de trăit. A trebuit să mă îmbolnăvesc de cancer să îmi dau seama că nu contează dacă eşti slab sau gras, dacă ai părul lung sau scurt, că lucrurile materiale nu au nicio importanţă. Sănătatea este importantă, să avem grijă de noi, să ne iubim, să ne sprijinim”.
„Bolnavii de cancer nu sunt puternici“
Claudia Şerban spune că susţinerea familiei contează foarte mult în lupta cu boala: „Bolnavii de cancer nu sunt puternici, sunt cei mai fragili oameni. Ei râd ca să îi facă fericiţi pe cei care sunt lângă ei şi adorm plângând, se trezesc plângând. Am reuşit să înving boala cu sprijinul familiei, colegilor şi prietenilor”.
Conform statisticilor puse la dispoziţie de către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC):
- 5.2% dintre români au cancer;
- 21,1 % au o rudă de gradul I cu cancer (mama, tata, copilul);
- 65% au încredere multă şi foarte multă în spitalele private vs 35% în cele de stat;
- principalele probleme din sistemul sanitar: corupţia (20,7%), tehnologia veche (19%), salariile mici ale personalului medical (12,8%);
- 75% dintre români spun că durează prea mult până când un medicament nou descoperit apare pe piaţa din România;
- 45% spun că un diagnostic de cancer duce întotdeauna la deces;
- 68% consideră că statul român nu contribuie cum trebuie la asigurarea unui tratament corespunzător pentru bolnavii de cancer.