Infochioşc pe Cale Eroilor în amintirea tuturor gorjenilor care s-au jertfit în Primul Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infochioşcul se află pe Calea Eroilor din Târgu Jiu
Infochioşcul se află pe Calea Eroilor din Târgu Jiu

Numele tuturor eroilor gorjeni care s-au jertfit în Primul Război Mondial, dar şi unele povestiri din timpul conflagraţiei, cum ar fi Lupta de la Podul Jiului, rulează pe un infochioşc care a fost inaugurat, ieri, la sediul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell“ din Târgu Jiu.

Oricine poate să intre în holul bibliotecii şi să urmărească imaginile cu diferite evocări din perioada Primului Război Mondial, precum şi numelor care s-au jertfit pentru înfăptuirea Marii Uniri. Interesant este că infochioşcul se află pe Calea Eoilor, care este parte integrantă din ansamblul conceput de Constantin Brâncuşi în cinstea eroilor din Primul Război Mondiial. 

„Proiectul «Eroi pe Calea Eroilor» şi-a dorit să cinstească memoria eroilor care au căzut în Primul Război Mondial şi care au provenit din Gorj. Am încercat să facem acest lucru într-un mod care să fie pe placul tinerilor, pentru că ne dorim să nu uite acest sacrificiu. Astfel, am căutat să ne adresăm într-un mod care să fie atractiv şi pentru ei, spunându-le povestea acestora într-un mod digital. Încheiem acest proiect prin inaugurarea acestui monument virtual al eroilor gorjeni în sediul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell“. Pe infochioşcul de la intrarea în sediul bibliotecii vor rula numele celor care se află pe toate monumentele din Gorj ridicate în cinstea eroilor gorjeni care au luptat în Primul Război Mondial. Pe parcursul derulării proiectului,  am făcut deplasări în comunele din judeţ şi, în acelaşi timp, am lucrat şi cu bibliotecarii publici, care ne-au ajutat cu fotografiile monumentelor şi cu transcrierea numelor eroilor. Dacă proiectul a reuşit, acest lucru se datorează echipei coordonată de colegul meu Viorel Surdoiu“, a spus Olimpia Bratu, director al Bibliotecii Judeţene. 

info chiosc

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin programul „Centenar“, iar valoarea acestuia s-a ridicat la aproximativ 75.000 de lei.

Tabără de creaţie

Tot în cadrul proiectului a mai avut loc o tabără de creaţie la care au participat scriitori şi artişti plastici. Lucrările realizate de ei au fost prezentate pe simezele Bibliotecii Judeţene, dar şi într-o broşură editată în condiţii grafice deosebite 

info chiosc
„În prima parte a proiectului s-a desfăşurat o tabără de creaţie în care artişti plastici şi scriitori au spus poveşti, fiecare în manieră proprie, care au fost transpuse digital şi pot fi văzute pe infochioşc. Poveştile sunt vizuale şi sub formă de text. Am scos şi o broşură cu lucrările din cadrul taberei de atunci“,

a mai precizat Olimpia Bratu.

Viorel Surdoiu, coordonatorul proiectului, a spus că Anul Centenar ar trebui să fie în fie care an pentru a învăţa să ne respectăm eroii: „Dacă ar fi după mine, mi-aş dori ca în fiecare an să fie Centenarul. Mă gândesc că poate la a zecea iniţiativă de felul acesta, noi ca români vom învăţa să cinstim aşa cum se cuvine memoria eroilor şi să sărbătorim existenţa noastră ca stat şi luminat de jertfa de sânge a eroilor.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite