FOTO Povestea lui Iustin, băieţelul care a mers pentru prima dată în viaţa lui, la vârsta de zece ani, într-un bazin cu apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iustin Cosmin Ion a împlinit sâmbătă, 4 octombrie, vârsta de 11 ani, iar cea mai mare dorinţă a sa este să poată merge şi să se joace la fel ca ceilalţi copii. Suferă de tetrapareză spastică, iar primii paşi din viaţa lui i-a făcut abia în acest an, dar într-un bazin cu apă dintr-un centru de recuperare.

Şi-a petrecut o mare parte din viaţă în centrele de recuperare. Este mai tot timpul pe drumuri, între casă şi clinicile în care se internează pe perioade îndeungate, unde urmează diverse tratamente şi exerciţii de recuperare. Cu toate acestea, Iustin este mai tot timpul vesel şi optimist. Suferă de tetrapareză spastică, afecţiune pe care o are din naştere. Este însoţit peste tot de către mama lui, Camelia, care luptă din răsputeri ca fiul ei să se poată deplasa singur, pe propriile lui picioare. „La un an de zile ne-am dat seama că are probleme şi ne-am dus la medic. A fost diagnosticat cu tetrapareză spastică şi retard psiho-motor la Spitalul «Alexandru Obregia» din Bucureşti“, povesteşte Camelia. 

Cea mai mare dorinţă a băieţelului este să poată merge: „Atunci când am suflat în lumânare, de ziua mea, mi-am pus o dorinţă, aceea de a putea merge. Aş vrea să mă joc şi eu împreună cu ceilalţi copii“. 

Ani de recuperări 

Imediat după aflarea cumplitului diagnostic, au început tratamentele de recuperare, care constau în exerciţii de kinetoterapie, gimanstică, împachetări cu nămol şi parafină, fizioterapie, gimnastică medicală în bazin. Dacă ar fi să adune laolaltă perioadele petrecute în spitale, Iustin a fost internat, alături cu mama lui, aproximativ trei ani.  De obicei, recuperarea se desfăşoară în clinici de specialitate, dar continuă şi atunci când se întorc acasă, la cabinetele medicale de kinetoterapie sau fizioterapie din Târgu Jiu.

M-am bucurat enorm, pentru că au fost primii paşi pe care i-a făcut singur. Camelia, mama lui Iustin

La început, Iustin a mers la tratament la Centrul National Medical de Recuperare neuro-psiho-motorie pentru copii «Dr. Nicolae Robanescu» din Bucureşti, după care a frecventat an de an Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix şi Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, centre la care merge şi în prezent. Mai nou, în Alba Iulia a fost înfiinţată o clinică privată de recuperare, la care Iustin a fost internat de câteva ori. Aici a reuşit să meargă, în această vară, pentru prima dată în viaţa lui. „M-am bucurat enorm, pentru că au fost primii paşi pe care i-a făcut singur. Acest lucru m-a încurajat în sensul că trebuie să continuăm să luptăm pentru recuperarea lui Iustin, cu toate că este destul de dificil deoarce costurile sunt destul de ridicate“, ne spune Camelia. Doar tratamentele urmate în centrele care fac parte din sistemul de stat sunt gratuite. Recuperarea la Centrul Maria Beatrice din Alba Iulia costă 1300 de lei, la care se adaugă costurile cu asigurarea mâncării. 

Realizează săpunuri din ingrediente naturale 

Pentru a-şi putea ajuta în continuare fiul, Camelia s-a gândit să realizeze acasă săpunuri şi creme naturale pe care le vinde pe internet.

image

Salariul de însoţitor este foarte mic, de numai 630 de lei. Am decis, împreună cu o prietenă, să facem creme şi săpunuri naturale, iar din  vânzarea lor să mai acopăr din cheltueielile legate de recuperare lui Iustin. Le pun în vânzare pe internet, pe facebook, pe pagina camely-frumusete-naturala. Sunt realizate numai din ingrediente naturale. Săpunurile au diferite forme şi sunt realizate manual“, ne povesteşte Camelia. 

Elev în clasa a IV-a

În ciuda bolii de care suferă, Iustin merge la şcoală. El este elev în clasa a IV-a la Şcoala gimnazială «Sfântul Nicolae» din Târgu Jiu. În fiecare zi, băieţelul este dus la şcoală de către mama lui, care este alături de el chiar şi la cursuri. „Urmează şedinţe de logopedie, kinetoterapie şi psihologie ca să se poată integra în sistemul de învăţământ, să nu mai aibă teamă că nu poate să facă lucrurile în mod normal“, ne explică mama copilului.

Operaţie prin metoda Ulzibat

Iustin a suferit până acum mai multe intervenţii chirurgicale. „În 2009,  a avut prima intervenţie chirughicală la Chişinău, prin metoda prof. dr.Ulzibat, miofibrotomie subcutanata pe etape. Aceasta metoda îi ajută pe copiii spastici să-şi recupereze parţial sau total deficienţele uşurându-le astfel suferinţa cauzata de boală. Intervenţia a costat aproximativ 2000 de euro. S-a simţit o îmbunătăţire. A fost mult mai relaxat. Înainte păşea cu picioare în formă de x, iar după operaţie muşchii nu au mai fost aşa de spastici. În anul 2011, a mai făcut o intervenţie la Mangalia, la doctorul Donica, de alungire de tendoane“. 

În urmă cu puţin timp, părinţii au mers împreună cu Iustin la Galaţi, la fundaţia Ikon care colaborează cu clinica din Chişinău, unde se efectuează operaţiile, pentru a fi consultat de medicul Marcel Platon, chirurg, ortoped, traumatolog pediatru din Republica Moldova. „În urma consultaţiei doctorul a stabilit ca Iustin sa fie operat anul acesta sau cel tarziu la anul viitor, pentru că, altfel, există riscul de a se deforma oasele fiind în creştere şi având muşchii spastici. Operaţia ajunge cam la 2000 euro“, spune Camelia. De asemenea, operaţia va trebui repetată după o anumită perioadă. 

Intervenţia nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Intervenţia chirugicală este realizată la Chişinău, de o echipă de medici ruşi, din oraşul Tula, singurii din lume care efectuează astfel de invervenţii chirugicale. Operaţia constă în efectuarea unor incizii subcutanate şi, cu ajutorul, unui bisturiu special, se va interveni asupra muşchilor spastici. În oraşul rusesc Tula există un spital specializat în astfel de intervenţii chirurgicale, iar medicii merg şi operează în toată lumea. 

Grup de susţine pe facebook

Camelia a creat şi o pagină pe facebook pentru susţinerea băieţelului, denumită «Fii alături de Iustin!». „În acest grup invităm să ni se alăture toţi oamenii de bine care pot să ne ajute să susţinem terapiile şi tratamentele necesare pentru a-l ajuta pe Iustin să-şi împlinească visul de a merge în picioare “, spune Camelia pe pagina de socializare.

Donaţii

Cine vrea să-l ajute pe Iustin în lupta pe care o duce de 11 ani cu boala poate să doneze orice sumă în contul RO18RZBR0000060016286466 deschis la Raiffeisen BANK pe numele Ion Camelia Maria.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite