Cinci delicatese făcute la Tismana au primit atestatul de „produs montan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci delicatese făcute în localitatea Tismana au primit atestatul de „produs montan“, ceea ce înseamnă o recunoaştere a zonei de unde provin.

Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Judeţene de Agricultură Gorj, a precizat care sunt  produsele care beneficiază de acest statut::

„Am primit o veste excelentă la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Gorj. Este vorba de acreditarea produselor montane. Am făcut demersurile în urma cu mai mult timp ca judeţul nostru să intre în posesia acestor produse înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Montane. Prin decizia nr. 24 a fost acordat dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă de produs montan. Este vorba de producători din localitatea Tismana. La numărul 70 este siropul de trandafir, la 71 este dulceaţa de afine, la 72 dulceaţa de cireşe amare, la 73 dulceaţa de mure, iar la numărul 74 dulceaţa de trandafir. Sunt cinci produse montane acreditate“. 

Atestatul „Produs montan“, pe etichetele produselor

Comisia Europeana a publicat în anul 2014 o decizie privind noi reguli de etichetare a produselor alimentare. Aceasta decizie are ca rol evidenţierea şi informarea consumatorilor asupra produselor care provin din zonele de munte şi stimularea producătorilor sau agricultorilor care îşi desfăşoară activitatea în zonele înalte. Ordinul ministrului agriculturii care reglementează condiţiile în care poate fi folosită această menţiune pe eticheta produselor româneşti a fost publicat în anul 2017, în Monitorul Oficial.

Menţiunea de „produs montan” se va regăsi pe toate produsele alimentare care provin din zonele de munte: produse din carne, brânzeturi si lactate, miere, siropuri sau plante.

Zona montană este recunoscută pentru gradul mic de poluare, ceea ce conferă alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare. 

Dulceaţa de trandafir făcută la Tismana

Familia Duicu, din Tismana, prepară dulceaţa de trandafir. Totul a început în urmă cu trei ani ani, de la o idee a Magdalenei, care, de loc din Moldova, Magdalena nu a putut să uite toată viaţa gustul dulceţii de trandafir din copilărie, care era preparată de mama şi de bunica ei. Cei mici erau înnebuniţi după această dulceaţă, care li se dădea cu porţia, iar apoi era ascunsă. Ajunsă la pensie şi la timpul depănării amintirilor, Magdalena i-a povestit soţului despre dulceaţa de trandafiri din copilărie, iar acesta a avut ideea ca gustul deosebit al acesteia să fie cunoscut şi de alţi oameni. Au cultivat în grădina casei butaşi de trandafiri şi aşa a demarat mica afacere de familie. Prima producţie de dulceaţă de trandafiri a fost testată pe prieteni, care au fost încântanţi de gustul acesteia, astfel că familia Duicu a fost încurajată să meargă mai departe. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite