Apă cu amoniu peste limita admisă, băută de locuitorii din cartierul Preajba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul local PNL, Eduard Berca, a depus la Direcţia de Sănătate Publică Gorj o sesizare cu privire la apa furnizată locuitorilor din cartierul Preajba din Târgu Jiu şi facturată de APAREGIO ca „apă potabilă”. Rezultatul analizelor a fost de-a dreptul uluitor. Apa care ajunge la robinete conţine o cantitate de amoniu care depăşeşte limita admisă şi nu este potabilă.

Consilierul Eduard Berca a prezentat rezultatele de laborator cu privire la apa furnizată în cartierul Preajba: „Toţi cei care sunt inditruiţi trebuie să ia măsuri să nu se întâmple un atentat la sănătatea populaţiei. În mod clar, operatorul Apregio este implicat în mod clar. Cei din Primărie şi de la Apregio trebuie să se ocupe ca să se între în normalitate. Nu mă aşteptam sincer să primesc un astfel de răspuns. Din 2008 avem un proiect de reabilitare a instalaţiilor de apă şi canalizare. Să ajundem după şapte ani să se furnizeze o apă toxică mi se pare de-a dreptul iresponsabil. În momentul de faţă, pentru mine este îngrijorător chiar şi exploziv situaţia în care sunt puşi consumatorii acestei ape în Preajba. Este îngrijorător că acolo se furnizează la robinet apă toxică“.  

Instaţia de apă nu este autorizată de DSP

Instalaţia de apă din Preajba nu este autorizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, a spus că amoniul este periculos în special pentru copii: „Elena Piţian Este o instalaţie de apă care nu este autorizată de DSP doar pentru că este un singur indicator care nu poate fi încadrat în standardele de potabilitate. Este vorba de amoniu, care este de provenienţă telurică. Practic, aşa este solul din judeţului nostru şi foate multe zone au această problemă. Aparegio a fost înştiinţată prin adrese şi prin rezultatele de laborator pe care noi le-am înaintat la probele de apă recoltate şi s-a recomandat găsirea de soluţii tehnice în vederea îndepărtării acestui inconvenient. Apa este potabilă din punct de vedere bactereologic, dar încărcătura microbiologică este cea care pune în pericol sănătatea populaţiei. În condiţiile în care se consumă această apă, riscul este minim de îmbolnăvire. Este contraindicat copiilor sub un an. Ei trebuie să primească apă fiartă şi răcită. Organismul lor asimilează şi este mult mai dificil să reacţioneze. Nu este un pericol foart mare. (...) Am primit solicitări din partea cetăţenilor din zona respectivă cu privire la instalaţia de apă“. 

Echipamente pentru tratarea apei

Marius Ionescu a spus că în câteva luni se vor aduce echipamentele necesare tratării apei:

„În zona respectică sunt foraje de adâncime, la 290 - 300 de metri. Din cele patru foraje  realizate în ultimii cinci - şade ani s-a constatat, faţă de data punerii în funcţiun, anumite variaţii ai parametrilor chimici, fapt ce a condus efectuarea analizelor de laborator. (...) Am primit din partea Direcţiei de Sănătate Publică recomandări cu privire la modalităţile de reducere a amoniului. S-au făcut studii de tratabilitate, iar acum două luni de zile a fost întocmită documentaţia şi depusă în vedere obţinerii finanţări din fondurile europene pentru tratarea la parametrii a compoziţiei apei din zona respectivă“. 

Primăria Târgu Jiu: Apa nu este periculoasă pentru sănătate

Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu spun că toate forajele sunt monitorizate, iar, când se constată depăşiri, se opreşte furnizarea apei: „ Câmpul de foraje din Preajba este compus din 4 puţuri de mare adâncime care au avut comportări diferite în timp. A fost monitorizat fiecare puţ în parte, iar atunci când parametri nu au corespuns, apa din acel foraj nu a mai fost introdusă în consum. 

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a impus un program de monitorizare şi găsirea unei soluţii tehnice pentru reducerea parametrului amoniu în limite normale“, se arată într-un comunicat de presă. De asemenea, reprezentanţii primăriei susţin că nu există un pericol asupra oamenilor: „Datorită faptului că depăşirile sunt mici, nu sunt riscuri majore pentru utilizatori. Atât DSP cât şi laboratorul APAREGIO GORJ monitorizează permanent situaţia. În urma rezultatelor măsurătorii a fost comandat şi executat un studiu de tratabilitate întocmit de ECOIND Bucureşti“, se mai precizează în comunicat. 

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite