Târgu-Jiu: Şi bărbaţii plâng câteodată
0Statisticile arată că, în ultimele opt luni, aproape 100 de bărbaţi din Gorj au fost bătuţi de neveste. Ieri, poliţiştii le-au împărţit gorjenilor pliante despre violenţa în familie, în cadrul acţiunii „Rupe tăcerea“.
Nu au mai suportat bătăile primite de la soţiile lor şi au sunat imediat la poliţie. Este cazul unui număr de aproximativ o sută de bărbaţi gorjeni, care au primit în acest an o bătaie soră cu moartea, chiar de la cele care le-au jurat iubirea în faţa altarului. Nici în relaţiile de prietenie, lucrurile nu sunt mai roz.
„O fostă prietenă mi-a dat o palmă, pentru că am înşelat-o. Am pus imediat capăt relaţiei. Nu aveam ce să-i fac. Nu puteam să dau într-o femeie. Am luat-o şi am mers mai departe, trebuie să recunosc. Nu suport să iau bătaie de la bărbaţi, dar de la o femeie se mai acceptă”, mărturiseşte Iliuţă Sanda, un târgujian de 30 de ani.
„Ca urmare a colaborării cu instituţiile abilitate, s-a întocmit un tabel centralizator privind cazurile de violenţă în familie. În primul trimestru al acestui an, s-au înregistrat 124 de cazuri, 34 dintre victime fiind bărbaţi. În trimestrul al doilea, 39 de bărbaţi au cerut sprijinul oamenilor legii, iar datele pentru ultimele trei luni se vor centraliza în octombrie. Victimele pot să se adreseze direct Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj, iar noi le îndrumăm către poliţie“, a precizat Simona Râcu, inspector asistent în cadrul AJPS Gorj.
Bărbaţii, sfătuiţi să sune la 112
Poliţiştii au şi câteva sfaturi pentru reprezentanţii sexului puternic bătuţi de neveste, dar şi pentru femeile agresate de bărbaţi.
„Dacă sunteţi victima violenţei în familie, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie. Pentru a putea fi apăraţi de repetarea violenţelor este necesar să depuneţi o plângere. Dacă numărul de zile de îngrijiri medicale este sub 60, chiar dacă se efectuează cercetări, vă puteţi împăca în orice moment cu persoana care vă agresează, iar împăcarea înlătură răspunderea penală a acestuia. Nu uitati că odată cu fiecare împăcare, violenţa va deveni tot mai mare“, avertizează Daniel Tică, purtător de cuvânt al Poliţiei Gorj. Cele mai multe victime s-au înregistrat în mediul rural, iar cea mai des întâlnită formă de violenţă este cea fizică, urmată de violenţa psihologică şi cea economică.