Târgu-Jiu: Cristina Budei-Babanu, născută să încânte, pregătită să vindece
0Şi-a dat măsura talentului artistic din copilărie, cântând muzică uşoară, dar şi populară, şi vrea să studieze în continuare medicina, pentru a profesa ca stomatolog.
Nedespărţită de muzică este de când a fredonat primul cântec, la doar patru ani. Familia a încurajat-o să meargă pe acest drum, mai ales că tatăl său cânta la orgă şi nimic nu-l făcea mai fericit decât să vadă că fiica sa este pasionată de folclor. „Am urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a IV-a, interpretând muzică populară. M-am înscris apoi la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Constantin Brăiloiu, unde am studiat pian şi canto clasic timp de patru ani“, povesteşte Cristina.
A dat tonul petrecerii la sute de nunţi
În adolescenţă, era atrasă de muzica uşoară şi spune că nu era banchet la care să nu fie aplaudată pentru felul în care interpreta melodii celebre. „Pe la 14 - 15 ani am trecut la muzică uşoară. Eram înnebunită după Monica Anghel, Mirabela Dauer şi Mihaela Runceanu. Melodia «De-ar fi să vii» o cânt şi acum. La vremea aceea, eram invitată la toate banchetele din Târgu-Jiu“, îşi aminteşte solista.
Acum are un bogat repertoriu de melodii populare, însă, chiar şi aşa, nu s-a lăsat convinsă să ia parte la vreun festival. Modestă, spune că în faţa juriului se va prezenta abia atunci când va fi cu adevărat pregătită. „Interpretez muzică din Banat, Ardeal, Mehedinţi şi Gorj. Sunt perfecţionistă şi nu vreau să merg la un festival fără să fiu sigură că voi face o impresie bună, aşa că prefer să amân. Am cântat la sute de nunţi, inclusiv muzică lăutărească, însă pe scenă, la un festival, este cu totul altfel“, spune Cristina, ale cărei interprete preferate sunt Maria Loga, Victoriţa Lăcătuşu, Mirela Zisu Streaţă şi Maria Ciobanu. Lucrează intens la pregătirea albumului de debut, unul cu melodii specifice Gorjului şi Mehedinţiului. Vor fi însă numai piese proprii, pentru compunerea cărora spune că se inspiră chiar din experienţa sa de viaţă. „Mă ajută şi domnul Adi Mihu, textierul. Este bun prieten cu tatăl meu şi mi-a făcut melodii frumoase, de dragoste şi petrecere. Albumul va fi lansat pe piaţă cel târziu luna viitoare. Va conţine şi trei videoclipuri, cu muzică de petrecere şi lăutărească, în care voi apărea alături de fratele meu, el cântând la orgă“, explică tânăra.
Muzica, soră geamănă cu medicina
Dincolo de muzică, tânăra se pregăteşte intens pentru a doua mare pasiune, medicina. „Acum pot lucra ca asistent generalist, dar aş vrea să continuu studiile ca să devin dentist şi chiar să-mi deschid propriul cabinet de stomatologie. Muzica şi medicina au multe în comun: amândouă oferă alinare, pentru ambele este nevoie de pasiune, de suflet, de tot ce are mai bun un om“, încheie Cristina Budei-Babanu.
De cât timp cânţi?
De la patru anişori. Provin dintr-o familie de muzicanţi şi, fiind tot timpul alături de tatăl meu, am învăţat fragmente de melodii lăutăreşti. În adolescenţă am cântat muzică uşoară, pentru ca la 27 de ani să înregistrez prima melodie folclorică, alături de Ansamblul Doina Gorjului.
De ce ai ales ulterior muzica populară?
Am luat această decizie atunci când am considerat că pot să cânt cu adevărat profesionist. Am compus prima piesă, „Neică, n-am crezut nicicând“, linia melodică aparţinându-i domnului dirijor Adrian Luca. Au urmat apoi alte piese şi colaborări, iar acum lucrez la un album pe care se vor găsi doar cântecele mele. Mai am de pregătit câteva piese, iar numele i-l voi alege la final.
ce-i place
„Să am în preajmă oameni sinceri, de la care pot învăţa ceva. Ador să călătoresc, mai ales la munte. Îmi place să merg la sală şi să mă menţin în formă.“
ce nu-i place
„Nu suport să fiu judecată fără argumente. Detest invidia. Nu-mi plac persoanele care fac promisiuni fără să ştie dacă vor putea să şi le respecte.“