Târgu-Jiu: Au tăiat porcul pentru copiii instituţionalizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au privit cu atenţie prepararea porcului
Copiii au privit cu atenţie prepararea porcului

Tradiţia tăierii porcului pentru copiii instituţionalizaţi a fost reluată şi astăzi. Cincizeci de copiii din centrele de ocrotire au participat la acţiunea Consiliului Judeţean, care organizează anual acest eveniment.

Astăzi, 50 de copii şi tineri, cu vârsta cuprinsă între cinci şi 25 de ani, de la centrele de zi, care aparţin Complexului de Servicii Alternative la Protecţia Rezidenţială Târgu Jiu şi Complexului de Servicii pentru Copilul aflat în Dificultate Vădeni, au participat la tăierea porcului, organizată în apropierea Crăciunului. Porcul, pus la dispoziţie de un abator din Târgu-Jiu, a avut 150 de kilograme. Măcelarii au asomat porcul, l-au înjunghiat, l-au pus pe grătar, unde l-au pârlit cu ajutorul unei butelii, apoi l-au despicat şi l-au preparat. În tot acest timp, copiii au privit cu sufletul la gură toată operaţiunea. „E prima dată când particip la acest eveniment. Am mai văzut cum se taie porcul la bunica mea. Mi-a părut rău de el, dar abia aştept să mănânc şorici”, spune Ştefăniţă Bobirci, unul dintre copiii de la centrul de zi. „Am mai văzut. Mi se pare ciudat să arate la copii, dar mi-a plăcut. Am participat şi eu la tăierea porcului, la bunica mea la Maramureş şi mă duc şi anul acesta să o ajut”, spune Daniel Timiş, un tânăr de 17 ani de la centrul de zi.


Tăierea porcului pentru a devenit tradiţie


Copiii provin din familii sărace şi dezorganizate, care nu le pot oferi astfel de momente. Zilnic, ei vin la centru, unde au condiţii mult mai bune decât acasă. La domiciliu se întorc doar seara, pentru a dormi, însă condiţiile de acasă, unde nu au căldură, îi obligă practic pe aceştia să se întoarcă în fiecare dimineaţă în cadrul complexului. Conducerea Consiliului Judeţean Gorj organizează în fiecare an tăierea porcului, pentru copiii din centrele de zi, pentru ca aceştia să cunoască mai îndeaproape tradiţile româneşti, dar şi pentru a suplini evenimentul care are loc de obicei în familie. „Este binecunoscută tradiţia noastră ca în ajunul Crăciunului să sacrificăm porcul. E un lucru pe care îl consider normal pentru aceşti copii, care trebuie să fie cât mai aproape de mediul familial. Cred că pentru ei a fost bucurie, iar pentru noi a fost o satisfacţie ”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite