Târgu-Jiu: Bani de la Guvernul Japoniei pentru instrumente gorjene
0Consiliul Judeţean Gorj a cerut la Ambasada Japoniei fondurile necesare achiziţionării de ionstrumente uzicale Artişti de muzică populară de la Ansamblul Doina Gorjului şi Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu cântă cu instrumente personale sau vechi de zeci de ani.
Ansamblurile folclorice din judeţ folosesc intrumente muzicale puţine şi foarte vechi. Din cauză că instituţiile culturale nu dispun de banii necesari în vederea achiziţionării acestor instrumente muzicale, reprezentanţii Consiliul Judeţean Gorj au depus recent un proiect pentru accesarea de fonduri de la japonezi. „Ambasada Japoniei la Bucureşti a deschis o linie de finanţare şi noi am profitat. Am depus proiectul şi aşteptăm să ni se aprobe finanţarea. Sperăm să fie şi eligibil. Guvernul Japoniei susţine ţările care fac eforturi nu doar în direcţia dezvoltării economice şi sociale, ci şi pentru încurajarea culturii şi educaţiei“, a declarat Alina Pătraşcu, consilier Direcţia Cooperare Dezvoltare Regională şi Relaţii Externe.
Aproape 90.000 de dolari pentru 12 instrumente
Valoarea proiectului se ridică la 87.599,21 de dolari. Prin acesta se urmăreşte achiziţionarea de 12 instrumente musicale pentru Ansamblul Artstic Doina Gorjului şi 13 pentru Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu. Instrumentele musicale populare reprezintă mană cerească pentru Ansamblul „Doina Gorjului“. Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului, a spus că artişii vin la spectacole cu instrumentele personale. „Ar fi nevoie de viori, un ţambal, contrabas, braci, chitară şi acordeon. Avem doi acordeonişti la un singur instrument. Niciodată nu am avut viori. Aceste demersuri făcute de Consiliul Judeţean sunt bine-venite. Alte instrumentele populare noi ar fi mană cerească“.
Instrumente muzicale au peste 20 de ani
La Şcoala Populară de Artă învaţă peste 1400 de elevi, iar multe instrumentele nu mai funcţionează din cauza vechimii. „Unele instrumente au peste 20 de ani şi nu mai pot fi folosite. O vioară bună ar costa între 2500 şi 3000 de lei, bani pe care şcoala nu-şi permite să-i cheltuiască. Am făcut o listă cu necesarul şi am trimis-o la Consiliul Judeţean. Ar fi nevoie de o vioară, ţambal, contrabass, faragot, două pianine, câteva naiuri şi multe altele“, a spus directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă, Ştefan Popescu.
Acest tip de ajutor financiar a fost înfiinţat în anul 1975, ca o parte a Asistenţei Guvernamentale pentru Dezvoltare, cu scopul de a contribui la încurajarea culturii şi a educaţiei din ţările pentru care se acordă. Reprezentanţii autorităţilor judeţene au depus în 2003 un proiect cu finanţare de la Guvernul Japoniei pentru reabilitarea a două unităţi de învăţământ. Finanţarea a fost ulterior aprobată.