Târgovişteanul care ar putea schimba suveranitatea naţională asupra familiei, în România. Ce putere are asupra ţării noastre o decizie a Curţii de Justiţie a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Coman şi Robert Claibourn Hamilton au contestat la Curtea Constituţională prevederea din Codul Civil care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate.
Adrian Coman şi Robert Claibourn Hamilton au contestat la Curtea Constituţională prevederea din Codul Civil care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate.

Cuplul gay format din Adrian Coman şi Clai Hamilton, de origine americană, s-a „căsătorit” în Belgia. Ȋn ţara noastră, mariajul lor nu este recunoscut, conform art. 277, alin. (2) din Codul Civil, însă cei doi au intentat un proces statului român pentru recunoaşterea căsătoriei oficializate la Bruxelles în 2010.

Luxemburg, 21.11.2017 – Adrian Coman, Clai Hamilton şi Asociaţia ACCEPT au fost audiaţi de Marea Cameră a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru stabilirea definiţiei termenului „soţi” în legislaţia europeană privind libera circulaţie pe teritoriul UE.

Potrivit The New York Times, cazul are putea avea implicaţii majore pe cazuri similare la nivelul întregii Europe. Pe 21 noiembrie, cea mai înaltă instanţă a UE (Curtea de Justiţie a UE - CJUE) a avut o înfăţişare în acest caz pentru a răspunde la întreabarea dacă noţiunea de soţi din legislaţia europeană cuprinde şi cuplurile de acelaşi sex.  „Este prima oară când Curtea Europeană de Justiţie a fost chemată să decidă dacă termenul «soţi» include şi formularea «soţi de acelaşi sex»”, a explicat pentru NYT Robert Wintemute, profesor de drepturile omului din cadrul London King’s College, potrivit Digi 24.

Coman şi Hamilton, ambii în vârstă de 44 de ani, au contestat prevederea din Codul Civil românesc care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate.

Adrian Coman, Clai Hamilton şi Asociaţia ACCEPT au fost audiaţi de Marea Cameră a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru stabilirea definiţiei termenului „soţi”în legislaţia europeană privind libera circulaţie pe teritoriul UE.

Conform ACCEPT, poziţia sa a fost susţinută de reprezentanţii Comisiei Europene, care au participat la audiere.

Aceştia au subliniat faptul că, în scopul aplicării Directivei privind libera circulaţie, trebuie recunoscute căsătoriile încheiate oriunde în lume, inclusiv între parteneri de acelaşi sex.

Comisia Europeană a arătat că există o evoluţie clară în UE privind recunoaşterea şi protecţia cuplurilor gay, având în vedere că 22 de state membre oferă fie căsătorie, fie parteneriat civil, ca formă de reglementare juridică, susţin reprezentanţii ACCEPT.

clai si adrian

Decizia CJUE este aşteptată în următoarele luni

În cazul unei decizii favorabile pentru cei doi, CJUE ar putea statua că un drept dobândit legal într-un stat membru (încheierea căsătoriei) trebuie să fie recunoscut în mod automat de toate celelalte state membre. Ea este obligatorie pentru judecătorii Curţii Constituţionale a României, dar şi pentru celelalte 5 state membre UE, care nu oferă la acest moment protecţie juridică cuplurilor gay: Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania şi Letonia, spun reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT.

Ştirea referitoare la acest caz este preluată şi de New York Timesc, care citează jurişti potrivit căora decizia CJUE va avea un mare impact în ceea ce priveşte abordarea casatoriilor dintre persoanele de acelaşi sex în toarte statele UE.

Târgovişteanul Adrian Coman şi americanul Robert Claibourn Hamilton, care s-au căsătorit la Bruxelles în anul 2010, au contestat la Curtea Constituţională prevederea din Codul Civil care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate. După mai multe termene, CCR a decis să solicite un punct de vedere al Curţii Europene de Justiţie în acest caz.

În anii 2000, Adrian Coman era primul director al ACCEPT România, organizaţia care promovează drepturile persoanelor LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender). În această postură a apărut la televizor. Aşa a aflat tatăl lui Adrian că fiul său este homosexual. L-a sunat după emisiune şi l-a întrebat: „Vreau să ştiu un singur lucru, dacă eşti fericit şi dacă iubeşti“. Acelaşi lucru voise şi mama lui Adrian să ştie, atunci când, cu mai mult timp în urmă, la vârsta de 16 ani, băiatul i se confesase.



În 2002, Adrian Coman a plecat în Statele Unite ale Americii prin Loteria Vizelor. ACCEPT-ul tocmai reuşise să obţină abrogarea celebrului articol 200 din Codul Penal, care incrimina penal relaţiile homosexuale. Mulţumit de ce realizase în România, Adrian a plecat în State să-şi încerce norocul. Pe Clai l-a cunoscut foarte repede, în acea vară, la New York. De atunci sunt de nedespărţit. S-au căsătorit în 2010, la Bruxelles, pe când Adrian lucra la Parlamentul European.

clai si adrian

Actualmente, Adrian lucrează pentru protecţia drepturilor LGBT la Fundaţia Arcus, iar Clai este designer grafic. Trăiesc la New York, dar pentru ei visul de a îmbătrâni împreună este legat de România. Totuşi, este o problemă: Robert Clabourn Hamilton nu are voie să stea aici mai mult de 3 luni în calitate de membru de familie, deoarece căsătoria sa cu un cetăţean român nu este recunoscută. „În România, relaţia noastră clădită de 14 ani nu există. Îmi doresc să mă întorc acasă, unde m-am născut şi am crescut. Vreau să pot să fac asta fără probleme alături de familia mea, de omul pe care îl iubesc“, explică Adrian. 

Ar putea România să recunoască oficial o căsătorie între persoane de acelaşi sex? 

Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Procesul care ar putea schimba România: doi bărbaţi cer să le fie recunoscută căsătoria

CCR se va pronunţa în septembrie asupra recunoaşterii căsătoriei dintre doi bărbaţi. „Sperăm să vă bazaţi decizia pe drepturile fundamentale ale omului“

Raluca Prună, ministrul Justiţiei: „Cuplurile care trăiesc fără căsătorie, indiferent de sexul partenerilor, au nevoie de protecţie oferită de lege“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite